79-es Kockás Magazin.

Ma egy újdonság kerül az ismertetőbe, de anyíra új, hogy magában a képregények Mekkájában, Párizsban is idén, 2020-ban jelent meg, a hírek szerint. Szóval, nem az elmúlt2x évből szemezgetünk végre, hanem a Világ Élvonalával tartjuk a tempót, benne vagyunk a fősodorban -  legalább ebben… És azért is, mert tényleg ez az egyetlen újdonság az aktuális számban, minden más csak önismétlés, sajnos.
 


Campbell kalózcsalád, már kissé unalmas. Még mindig csak haladnak a nagy befejezés felé, de már a harmadik vagy negyedik alkalommal. Nehéz lesz elbúcsúzni tőlük, de ezen a lassúságon még a korunkba kikacsintó poénok sem segítenek.
campbell_xx.jpg
Blueberry kalandjai folytatódnak, változatlanul. értve ez alatt azt, hogy mesteri tervek, hónapok óta előkészülve. A résztvevők pontosan oda, és pontosan akkor mennek, amikor a kitervelő elme azt eltervezte. és az állandó balek aki mit sem sejt erről, az megint Blueberry hadnagy. De fel a fejjel rajongók, mert a zseniális főgonosz megint közvetlen az utolsó lépés előtt részletesen elmeséli anti-hősünknek mit és hogyan tervezett el, a legapróbb részletekig…   De nem szeretem az ilyen bárgyú történetvezetést !  
Iznogoud nagyvezír ármánykodik tovább, mint mindig. Ami a magyar szöveget illeti, megpróbálták feldobni, rímes párbeszédekkel, de az alkotója nem egy Rímhányó-Romhányi.
Green Manor is csak szedi áldozatait tovább, erről, sehogy sem tudok többet írni.
Van még Herkules is, valamint Smith és Wesson.
És jöjjön az ígéretes új
79_pattantyusok_2.jpg
Les artilleuses – magyarul a Pattantyúsok. Műfajának besorolása, első olvasatomra, önkényesen, steam-shadowrun.
Van ugye a gőzpunk / steampunk irányzat, amely a cyberpunkot, a XIX-XX század fordulójára tette át, Verne és H.G.Wells korára, technikai és tudományos felfedezések, főleg a gőzgépek hajtotta világ.
És van a Shadowrun szerepjáték-világ, ami tulajdonképpen cyberpunk, csak orkok, elfek, sárkányok és varázslók is járják, az ember-zsoldosok, hackerek egyebek mellet.
Na ennek a kettőnek a koktélja volt elsőre a sorozat.
Aztán kiderült, kissé más a háttér. Az alapja Pierre Pevel francia fantasyíró egy sorozata, az Amberer. A történetei ennek (és más könyveinek is) nagyjából a fentiek, valós történelmi korszakok a középkorból, újkorból, de már mágikus lényekkel is benépesítve az emberek mellett. Szóval alternatív történelem is… És kissé rokona lehet Ben Aaronovitch London folyói mágikus zsaruk sorozatának is.
Ennek az egyik kötete, a Mesék Párizsból az alapja a fenti képregénynek. Rajzolója Étienne Willem belga rajzoló, akinek vannak már komoly tapasztalatai ilyen párhuzamos világos, vagy állatok-emberként. 
1911 Párizsa, ahol már egy évszázada együtt élnek a tündér(varázs) világ lényei és az emberek is. Vannak orkok, goblinok,és gnómok, faunok, elfek, zwölfök, sárkányok és egyebek. Három vagány csaj akik elit betörőbandaként teljesítenek küldetéseket, műkincsrablás és egyebek témakörben. Minden ilyen fantázia teremtett világnak nagy próbaköve, hogy mennyire tudja kis apróságokkal megragadni a hangulatát ennek az Univerzumnak. Nos itt ez elsőre sikerült nálam, a háttérben elballagó lámpagyújtogató, aki hosszú botja végén üldögélő pici sárkánnyal végzi munkáját, az ilyen. Vagy a faun/szatír aki ebben a világban kifinomult műgyüjtő és operarajongó.
Szóval ígéretes egy darab a Pattantyúsok, a következő Kockásban lesz azonban a befejezése a történetnek.. És jó ideig várhatunk újabbra, mert mint ismertetőm elején jeleztem, vadonatúj képregényről van szó, 2020-as megjelenés.


2020. május 6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése