Irvine Welsh: Skagboys

 

Kár volt érte, átírt és túlírt. Olyannak aki még nem olvasta a Trainspotting sztorit, de érdekli, a Pornót azt még csak-csak ajánlanám, folytatásnak. De semmiképpen nem ajánlanám a Skagboy-t azzal, hogy ez egy trilógia első része, kezdje ezzel.


Túlírt, mert ez egymaga több mint 700 oldal lett, míg a két másik könyv összesen ennyi (igaz ez kiadás és szerkesztésfüggő, de nekem ennyi lapszámú könyvek jutottak olvasni)

Túlírt mert mindenki aki egy nyúlfarknyi, félmondatnyi utalást is kapott a Tranispottingban annak itt egész fejezetnyi élettörténetét olvashatjuk. Ki is volt Keezbo, a kis Maria Anderson. Mi a története Allisonnak, a Hattyúnak, Hazelnek. Megjelenik a Mocsok-ból Robert Toal felügyelő.

És ugyanez a helyzet a félmondatban odavetett kis élettöredékekkel. Hogy volt az a csajdolog Mikey Forresterrel. Gilsland ácsmesterrel. Hogy is volt Rents az egyetemen. A hollandiai komp. Davie Renton halála.

Az eredeti könyvben ezek csak periférián feltűnő villanások, emlékképek voltak Renton narkós kábulatban nyomulásán, de itt, a részletekbe menő ismertetésben elvész a szikár, kemény szöveg hatása a Trainspottingból. Elvész a varázs.

Átírt, mert olyan múltat kreál hőseinek amire a leghalványabb utalás sem található a Trainspottingban, vagy egészen másként. Renton egyetemi ideje ott alig fél év, amit alig bírt ki. Itt hosszas utazást is tesz csoporttársaival Európában, meg szerelmi kalandokba keveredik, mielőtt a narkót kezdi nyomni keményebben. Spud a Trainspottingban egy tolvajgénekkel terhes ír família enyveskezű szülöttének titulálja magát. Akiknek már születésüktől meg van írva hogy a lejtőre kerülés a sorsa. Itt a lejtőre kerülésének oka az hogy elveszíti kétkezi munkáját. És ami a legfőbb, a főszereplők (még jóval a Trainspotting kezdete előtt) összekerülnek egy közös, zárt drogrehabra, mind. És ezzel is, mint fent, elvész valami a Trainspottingból

Szóval, kár volt ezért a könyvvért. Az egyetlen érdekes új szál a Skagboy-ban az időnként idézett, valódi orvosi jelentések a drogfogyasztók közt, egyre több helyen megjelenő AIDSről, a heroin terjedéséről. Szerencsésebb lett volna, ha ezen a vonalon indul el Welsch.

És a trilógia második részének megírja utólag milyen is lehetett a Trainspotting történéseit orvosok, szociális munkások, a szülők, és a narkós körön kívül álló barátok, (vagy akár urambocsá, rendőrök) szemével látni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése