Cseh és lengyel időutazós filmek - Ki tud róluk? - 2017. augusztus 27

Hát nem véletlen írtam a blog mottójául hogy egyik téma adja a másikat.. A magyar minisztériumos cikk után merültek fel az emlékek a nyolcvanas évekből egy csehszlovák és egy lengyel ifjúsági film, amiben időutazás volt a téma. Csak nem bírok erről a vonalról leszállni... 


A cseh film valamikor a huszita háborúkban, Prága közelében kezdődött azt hiszem. Egy felkelőgyereket az apja a patakpartra küld rohanvást mert parittyakövek kellenek, épp csata zajlik. A srác megy is, de megáll az épp szépen megérett szőlőknél és elkezd belőle lakmározni. Majd valahogy az 1970-es évek Prágájában találja magát megrémülve. Egy gyerekcsapat találja meg, nem értik mit mond, de hazaviszik egyikük lakásának padlására. Majd suliba mennek, de délutánra a srác eltűnik. Kiderül, a társasházban lakó idős történész találta meg, aki értette a régi cseh nyelvet, tudott a sráccal beszélni. És most nála lakik, megtanította pár dologra a modern időkről, meg adott neki pár ruhát az ő gyerekkorából. A gyerekcsapat persze átöltözteti a srácot pólóba klottgatyába és elviszik mindenféle prágai gyerekkalandra. A film vége, hogy valahogy visszajut a srác a saját idejébe, az idős történészbácsi csak az összehajtogatott ruhákat találja meg a régi szőlőskert mai helyén.

A lengyel film másik irányú, vissza a múltba. Konkrétan valami feltalálóféle és pár gyerekismerőse mennek vissza valamikor az 1300-as évekbe, egy autó segítségével. Hamar megtalálják a közös hangot a korabeli lengyelekkel, bár a királyi udvar Krakkóban hangosan röhög amikor meghallják, hogy a kicsi Varsó a Visztula kanyarban a főváros? Van egy jelenet melyben a feltaláló elektromos csengőt szerel fel őfelségének, hogy gyorsabban hívja hű szolgáit. És fogad a királlyal a karórájába hogy a gomb megnyomása után egy perccel itt lesz a kért szolga. Őfelsége elfogadja a kihívást, megnyomja a Szakácshívót, és telnek a percek, majd betántorog a rettentőkövér szakács és szabadkozik hogy nem tudott gyorsan ideérni. Őfelsége nyert, csatolja is karjára az órát. A végére ennek sem emlékszem pontosan, valami rémlik hogy az autóval indultak valami csatába, aztán haza? 

Ennyi.

Címekre nevekre nem emlékszem.

Kérem ha valakinek a leírtak alapján beugrik valami ezekről a filmekről, kérem kommentelje meg, kösz előre is.

2 megjegyzés:

  1. Az első talán A múltból jött fiú. 1984

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, rákerestem erre és valóban ez az ! Köszönet a tippért !

      Törlés