Tobruk - Cseh II. világháborús film - 2008. - Filmeshogyvolt.

Mai filmeshogyvoltomban egy új sorozatot szeretnék indítani. Második világháborús nagy filmek tekintetében főleg brit, amerikai, német és szovjet filmek dominálnak. Érthető, ők voltak a nagyok. De készültek más korabeli, vesztes vagy győztes hadviselő országokban is feldolgozások hadseregeik, katonáik nagyapáik tetteiről. Lengyelekről már rég sokat tudhatunk, de harcoltak ám csehszlovákok is !..


Filmeshogyvolt indul...



1941 nyara, Camp Agami, Egyiptom.
tb_1_1.jpg
Sivatagi úton haladó járművel kezdünk, nyolc egyenruhás, meg két civil ül a platón. Egy tábornál ér véget az autóút, a kapunál a cseh oroszlán mellett a büszke alakulatnév „Pravda Vitezi” azaz Igaz Harcosok. A két civilt egy gengszterképű tizedes vezeti Halik hadnagyhoz jelentkezni. Jan Lieberman és Jiri Pospichal közlegények lesznek, beosztásuk a második szakasz. Parancsnok bizonyos Borny őrmester, a gengszterképű az ő helyettese Hudak tizedes.
j_j.jpg
Hudak tizedes, Liebermann és Pospichal újoncok.

A két újonc már egyenruhában megpakolva botladozik be a sátorba, Hudák elosztja őket, Pospichal ide, Zsidrák meg oda. E kölcsönös bemutatkozás után irány a kajaosztás, a szakasz többi tagját is megismerjük. Sok más háborús filmből/könyvből már ismerős karakterek, Ruzicka a nagydumás szakácsgyerek, Janicky a nőbolond bajszos szépfiú, Dubalek a szemüveges okostojás, Kutina a kártyás, meg Sajda és Dunda, a létszám miatt. Kaja közben mennek a latrina és egyéb hírek, hogy hamarosan komolyodik a kiképzés mert harcolni mennek végre. Mások szerint már véget ért a háború, csak őket itt felejtették.

Lehet valami a latrinahírekben mert később a szakasz halált megvető bátorsággal rohamoz egy homokdombot, mind felérnek, csak Liebermannra kell várni sokat. Hiába nagy langaléta, igen esetlenül és lassan mozog. Kutina közlegény még lök is egyet rajta, hogy visszafelé gyorsabban érjen le. De ezért Borny őrmester leordítja a fejét, a csehszlovák hadsereg tagja ilyet nem tesz bajtársával!
tb_444.jpg
Lőkiképzésen sem jobb a helyzet, Liebermann-nak folyton elakad a fegyvere, és épp eltalálja csak a tábla szélét. Hudák szerint a fajtája inkább íróasztal mögé való. Jó, mondjuk a tizedes Janickyval is üvöltő szemétláda, mert levette a sisakját. Meg is súgja Dubalek az újaknak, hogy Hudak a légióból került ide, a szadista állatja. Jiri még jószívűen lő egy pontosat Liebermann táblájába. Hogy legyen egy találata végre.

Másnap sportnap, ami csak Janickyt nem érdekli. Ő kimegy egy bordélyba dugni, de először gondosan meggyőződik róla, hogy tényleg nő-e a kínált partner. A táborban az egész szakasz örömmel látná, ha valaki jól elverné Hudákot a ringben. Liebermann gondol egyet, és mindenki meglepetésére kiáll a drabális tizedes ellen. Ha most valaki, más filmekből megszokott igazságtételes jelenetre számít, csalódni fog. Janról nem derül ki hogy titokban Prága Aranykesztyűs amatőr boxbajnoka. Össze lesz verve a ringben, de a szakasz rokonszenvét azt megnyeri, az is eredmény. Mégpedig annyira, hogy egy éjjel megpokrócozzák kollektíven a részegen mászkáló Hudákot.

Másnap kiképzés, az étvágygerjesztő szuronyharc gyakorlása. Beszúrni könnyű, megforgatni hasznos, kihúzni nehéz. Pihenő közben a szakasz Borny őrmesterről pletykál, aki elég jó arc, de állítólag rendőr volt a háború előtt. Dubalek felvilágosítja a többieket, hogy német fogságban ők nem számíthatnak a genfi konvencióra. Hiszen csehekként, jelenleg hivatalosan a III Birodalom alattvalói, ők így azonnal lelőhetők.
brn_or.jpg
Borny őrmester.

Este irány lazítani a városba. Lieberman és Pospichal beülnek egy mulatóba ahol a Brit Nemzetközösség minden tagjának katonái isszák le magukat. Hamar örök haverok lesznek egy csomó részeg ausztrállal, akik némi piálás után jó tréfának tarják, hogy Pospicalt befizessék egy prostihoz. Az este azonban más véget ér, kommunikációs félreértés miatt a nő hamar kidobja a srácot, menekülés van a tengerpartra.

Itt Jiri és Jan megisznak egy üveg töményet, Lieberman arról álmodozik, hogy ha vége ennek akkor nyit egy könyvesboltot és egy nyomdát és a saját könyveit árulja majd. Pospichal meg elárulja, hogy a családjának van ám egy gyára, az apja most a Wehrmachtnak gyárt dolgokat, őneki viszont elege lett ebből. Reggelre Jiri majdnem megfullad, mert közvetlen a tengerparton feküdt le aludni, és jött a dagály, Jan húzza ki a vízből.
tb_sgn.jpg
Jan és Jiri a tengerparton.

1941 augusztusa, megjött a parancs, az Agami tábor cseh százada csatlakozik a Szíriából idevezényelt, korábban Franciaországban harcolt 11. Csehszlovák Lövész-zászlóaljához. Akiket tovább is vezényelnek, nem, nem Angliába ahová az emigráns kormány kérné. Hanem Tobrukba, erősítésként az azt védő Lengyel Kárpáti Dandárhoz. Nyugati oldalon védenek majd egy bunkervonalat olaszok ellen.

Így nem marad idő másra mint pakolni, végrendelkezni – kivétel Liebermann, aki nem szándékozik itt meghalni. Még elköszönnek egy jó trágár dallal a tábortól. Hudák tizedes közben az összes tölténye csúcsára keresztet reszel, hogy azok szétnyíló dum-dum lőszerek legyenek.
tb_hdk_1.jpg
Hudak tizedes reszel, valaki másnak..

A zászlóalj kihajózása, és partra szállása Tobrukban sötétben megy végbe, a titkosság, és a forgatási költségek miatt. Hajnalban Ruzicka bizniszelni próbál pár helyi ausztrállal és megtudja hogy a tobruki tea az a sós víz. Irány a nekik szánt őrállás, ami betonfalú futóárok kopár dombok előtt. Fegyverzetük a puskáikon kívül, pár Bren és Lewis géppuska, meg Thompsonok, ennyi. Az olaszok lőnek pár istenhozottat, Hudák visszalő párat, Borny őrmester megszámol mindenkit, egyben vannak.

Unalmas jelenetek következnek, homokkal mosnak, tábori mise, őrt állnak, Ruzicka a szakács lop pár tojást egy másik bunkerből, Kutina öncsonkításon gondolkodik. Hudák pedig gyűlölködve figyelni Bornyt mert a helyére pályázik.

Aztán, történik valami.

Egy nap Pospichal a latrinán ül, a közelében egy lavórban álló Dubalek ugyanazzal a csajka vízzel önti le magát újra és újra tusolásként. Majd váratlan tüzérségi tűz, miután a porfelhő elül. Jiri meglátja feléje kúszni a homokban csurom véresen de mindkét lába nélkül Dubaleket… Az első veszteségük... Eltemetik a sivatagba, távol a zöld mezős, zöld erdős Bohémiától. 
tb_hbl.jpg
Dubalek utolsó pillanatai.

Aztán beindulnak az események. Küldenek hozzájuk egy lengyel tüzérségi megfigyelőt, aki a szakasz védvonala előtt (!) kiépített bunkerből fogja iránytani majd a saját tüzérséget. Őrült egy terv, és tuti hogy a szakasz állásaira vonja majd az ellenség tüzét is. Swiezawski főhadnagy megérkezik éjjel, Borny bunkerében jelentkezik. Míg várják az állása kiépítését, nem sokat beszélgetnek az őrmesterrel. A háború előtti lengyel-csehszlovák viszony, hát elég cinkes volt. 1938-ban, München után, kihasználva a helyzetet, pár sziléziai és szlovák faluba lengyelek is bevonultak… Azért csak találnak kedvenc közös témát, „Halál az összes nácira” erre koccintanak.

Másnap reggel megkezdődik a tüzérségi párbaj, és pont olyan véget is ér ahogy sejtjük. Az olaszok egyre közelebb lőnek, a csehek kezdik letakarni meg bunkerba vinni a géppuskákat, Swiezawski bunkerét pedig, Borny szeme láttára találják telibe.
brn_sw.jpg
Támadás készül, akárki meglássa.

Felkészülnek, az őrmester jó altisztként végigfut az árkon, ellenőrizni, de emberei tudják a dolgukat. Ruzicka dúdolgat célra tartva. Janicky és Dunda összevitáznak, balszerencsét hoz-e csata előtt káromkodni, de Lewisük tűzre kész, Lieberman elszántan, Pospichal rémülten néz az irányzékon át. Várnak, idegesítő a csend, nagytotálban végigmegy a kamera a szakasz állása előtti sivatagon, hogy képet kapjunk, mit is láthatnak a fiúk. Mindez percekig.
rzc.jpg
Ruzicka várja az olasz tenorok fellépését.

Pár gránát és megindul egy völgyben a roham, szürke ruhás gyalogosok rohamoznak feléjük. Megindul a tüzelés, Janickyék a Lewissel, Ruzicka és Liebermann Brennel, a két altiszt Thompsonnal. Jiri is lő puskával célzottan, de amikor meglátja hogy egyik lövése el is talál egy ellenséget, besokall kissé. És a következő lövéseket már becsukott szemmel adja le... Majd vége, csak a völgyben a lelőtt ellenség hullái.
d_k_l.jpg
Dunda, Janicky, és a Lewis.

A csehek ujjonganak, veszteségük nincs, és remélik egy hétig is nyugtuk lesz, mert kilőtték majdnem minden töltényüket. Liebermann hátramegy lőszerért, amikor is megkezdődik a második támadás, még durvább tüzérséggel, még több rohamozóval. Pospichal egyedül van az állásában, bepánikol, a robbanásoktól alig hall, alig lát, előbb beásná magát bajonettjével még mélyebbre. Majd kiugrik a futóárokból, nekirohan a sivatagnak, és közben azt üvölti, „ meneküljetek !!! „ Majd csak nézi a futóárkaik körül becsapódó lövedékeket.
pr_menekul.jpg
Meneküljetek !!!

Órák – vagy percek? - múlva megindul a sziklás domboknak, botladozik cél nélkül. Az éjszakát egy kis barlangban tölti, reggel első pillantása egy fajdkakastollas sisakra esik a földön, amit este nem vett észre. Odamegy kíváncsian kézbe venni, de nagy árat fizet érte. Nem messze fekszik ugyanis a sisak eredeti tulajdonosa, egy hónapok óda halott, múmiaszerű olasz bersaglieri. Rémes egy látvány, a maszkmester sokat melózhatott rajta. Jiri csak nézi-nézi döbbenten, majd elrohan. Szétlőtt járműroncsok közt issza meg utolsó csepp vizét, és az égen lát egy csomó Stukát repülni. Majd újabb botladozás után a gépi civilizáció újabb jeléhez, egy úthoz ér, elrogy, és várja mi történik.
brh.jpg
Órák telnek el megint, de érkezik egy brit sebesült gyűjtő kisteherautó, a brit őrmester talpra káromkodja Pospichalt, felülteti őt is hátulra. A sebesültek ausztrálok és lengyelek főleg, de van köztük egy sunyi képű, felkötött karú cseh is. Ráadásul ő emlékszik Jirire a táborból. Közli vele, hogy nem szenvedtek vereséget, ellenkezőleg, egy nagy támadást állítottak meg. Majd kínosabb kérdések, hol is sérült meg Jiri ? Válaszolástól megkíméli hősünket a sors, mert a tehertér hátuljában észreveszi szegény Kutinát, aki csúnya mellkassebbel fekszik. Nyomban oda is mászik hozzá, átöleli, és megígéri neki, hogy ápolni fogja, míg rendbe nem jön.

Majd durrdefekt. A brit őrmester szapora fuck-ozások közben a mozgóképesek segítségével kicseréli a kereket, közben Pospichal észreveszi hogy Kutina - ki tudja honnan véve erőt - megindult a sivatagnak. .. Nosza utána indul a két cseh, de szegény mell lövéses csak pár száz lépést bírt menni, majd összeesik, meghalt.. Jiri gyászban, félkarú meg gyakorlatiasan lehúzná Kutina jegygyűrűjét, nem kell az már neki. Hősünk felháborodottan nekiugrik, de a másik gyakorlott csibészverekedő lehet, mert fél karjával megragad egy követ és úgy fejbe vágja a másikat hogy az elájul.
ktn.jpg
Kutinának itt ért véget.

Mire Pospichal feleszmél, nincs már más ott mint szegény Kutina (gyűrűje nélkül), még a teherkocsi is továbbment. Eltemeti ezt a halott bajtársat is a sivatagba. Aztán megvárja az éjszakát és a tüzérségi becsapódások irányát követve tovább botorkál.

Mikor magához tér a szakasz bunkerében van, Lieberman, Ruzicka és Janicky hajolnak föléje aggódva. Majd jön a hadnagy és a tisztesek, és kiküldik a triót, hogy azért őrködjön is valaki. Borny őrmester atyai figyelemmel kötözi be Jiri fejsebét, a jelentése az esetről várhat. Hudák tizedes szarrágó vigyorral jelenteni szeretne, de Halik hadnagyot magasból nem érdekli a véleménye, kiküldi őt is. Láthatólag a fejesek nem akarnak hadbírósági ügyet csinálni, örülnek, hogy Jiri visszatért.

Másnap reggel, azzal fogadja Liebermann Pospichalt, hogy Bornyt visszarendelték a főhadiszállásra, Hudák a parancsnok, aki mindjárt őrködni is küldi Jirit. Így is tesz, hamar visszarázódik. Így végignézheti amikor Janicky, Sajda és Dunda egy őrjáratról olasz fogollyal térnek vissza. Meg is itatják jószívűen amikor megjelenik Hudák és fejbe lövi a foglyot... Mondván, öt és felen védik az állásaikat, nincs még idejük másra is, idióták..
tb_hd_ol.jpg
Pospichal megpróbál beszélni a többiekkel, hogy ezt azért jelenteni kellene, de a többiek szerint inkább kurvára örüljenek, hogy Hudák az ő oldalukon harcol, és nem ellenük. Még Liebermann sem támogatja, szerinte semmit sem szabad megbocsátani az ellenségnek. Na igen, neki ugye dupla annyi törleszteni valója van.
kartya.jpg
Majd homokvihar jön ami beűzi őket a bunkerba ott kártyázással ütik agyon az időt. Úgy tűnik, a nálunk magyar-kártyaként ismert pakli, a cseheknél is népszerű.  A vihar után ásóval kezdik kiszabadítani az árkokat. Hudák csak nem bír a rossz vérével, beszólogat Liebermannak, lapátnyi homokot szór a szemébe poénból. De most Pospichal ugrik neki, a volt légiós persze könnyen hárít mindent, a srác végül szuronyt ragad, de ekkor Ruzicka csavarja ki a kezéből és fogja le, elég volt…

Erre a pillanatra érkezik végre vissza Borny őrmester. Hiába kiabál, senki egy szót sem szól, mi is történt. Rendben, közli a parancsnokság utasítását, Hudák és két ember menjenek mélységi felderítésbe, fél óra múlva. A szakasznak megfagy a vére kollekítve, Hudák alighanem gatyájába élvez és naná hogy Jirit és Jant választja. A szemétláda még fegyverkezés közben sem bír magával, a megtöltött Thompsonját ráfogja a másik kettőre, úgymond viccelődve. A többiek szomorúan néznek utánuk, mert valakit biztos utoljára látnak….

Aránylag rendben megy az őrjárat, a tizedes úgy vezeti őket ahogy kell, tájoló, térkép, lopakodás, megpihenés egy Stuka roncsnál. Hanem amikor az olasz állások közelébe érnek, egy elhagyott kis lőállásra mutatva közli, oda már a két srác megy előre… Így is lesz, összenéznek, elindulnak, mögöttük a tizedes Thompsonjával nézi őket..

Hanem ha Hudák valami rosszat is tervezett, elszámította magát.

Mivel ő volt az utolsó aki megindult, egy közeli olasz állásból őt vették célba legjobban és féltucat lövés éri a testét… Jiri és Jan már beugrottak a fedezékbe, onnan nézik Hudákot ahogy port nyelve köhög a domboldalon. Annyi ereje már nincs hogy felmásszon. Nézik egy darabig, majd Pospichal dönt, nem hagyhatja ott, kiugrik a fedezékből, de szinte azonnal meglövik a bal karján, vissza… Liebermann bekötözi, lehülyézi, majd leveszi a saját szerelvényét. Jiri kezébe igazítja a saját Bren gépfegyverét és közli, fedezze őt.. Így is lesz, Pospichal lövi az olaszokat, Liebermann meg kiugrik, és megpróbálja felrángatni a súlyos Hudákot. Aki sérülési ellenére még lábbal tudja magát tolni felfelé, lövések pattognak mindenfelé a levegőben, sziklákon, bunkerfalon. Nagy nehezen berángatja a tizedest Jan, és azt látja, hogy legjobb barátja, Jiri fejlövést kapott, és vége…
uts.jpg
Hogy mi lett Jan sorsa nem derül ki, mert így ér véget a film, Liebermannal, két halott társaságában…
Ez a film egyaránt tisztelgés a Il. világháború veteránjai, valamint minden cseh és szlovák ellenálló előtt. Külön ajánlják a 11. Csehszlovák Gyalogság - Keleti Zászlóalj 779 katonájának, akik Karel Klapálek vezérezredes irányítása alatt sikeresen megvédték állásaikat a líbiai Tobruk mellett.
**********************

A feliratokért köszönet a fordítónak.

Nos azt kell mondjam, hogy nem a legjobban sikerült háborús filmek egyike. Érezhetően sok volt volt benne az hosszas, üres jelenet, vagy elég céltalan párbeszédek és jelenetek. És azért a költségvetés is nyilván határt szabott a harci jeleneteknek. Mégis, érdekes volt, olyan történetébe lehet bele pillantani a második világháborúnak, amiről szerintem sokunknak eddig fogalma sem lehetett.

Utóirat 1. A 11. cseh zászlóalj, 1941 augusztusától decemberig védte tobruki állásait, 14 halott, 81 sebesültet vesztve. Később visszavonták Szíriába, majd Angliába, ahol beolvadtak az 1. Gépesített Csehszlovák Dandárba. Ez az egység aztán a kanadai hadsereg részeként szállt partra majd harcolt Normandiában.

Utóirat 2. A történet alapja egy, Stephen Crane amerikai író, könyve, a Bátorság vörös jelvénye. Inkább szépirodalmi-lélektani, mint háborús-kalandregény. Az eredetiben egy, az amerikai polgárháborúban északi oldalon harcoló önkéntes katona szakad el egy csatában bajtársaitól, bolyongása és története több ponton megegyezik Jiri Pospichaléval.

2019. szeptember 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése