Trianon 100 éve történt, de kezdődhetett 200 éve ?

 

Ma van a békediktátum aláírásának 100-adik évfordulója, és bár az okokról körülményekről, idevezető útról sokféleképpen lehet vélekedni, azt senki sem vitatja hogy durva és túlzó volt, csak a viszály magvait vetette el újra. De hogy mikor is kezdődött, az már olyan kérdés ami még alapos kutatást igényel, és éles vitákat szül. Nagyon nem akarok belemenni az elemzésbe, nem vagyok rá hivatott. Mi már csak 1920 utáni szemmel tudjuk nézni, megítélni. Inkább Jókai Mórhoz fordulok, érezhetett e mindebből valamit a XIX század közvéleménye?

 

 

Nos a válasz úgy tűnik igen. A magyar nemzeti öntudatra ébredés, a nacionalizmus, és ennek negatív következményei egy soknemzetiségű országban, már akkor is benne voltak a köztudatban. Foglalkoztatták őket, hogy jót tesznek-e vagy pusztulást. Mert tudták hogy kétélű ez a fegyver amit akkor kovácsoltak. És ezt legjobban az 1873-ban írt, története szerint az 1820-as 30-as években játszódó, És mégis mozog Föld-ben fogalmazta meg Jókai Mór, a Nádornál fejezetében. (a filmet felejtsük el, az egy gyalázatosan átírt hamis történet lett) Melyben József nádortól kér épp magyar színházalapítási engedélyt Jenőy Kálmán.

 

Ti ifjak országszerte szövetséget alkottok: mi célra? A réginek megváltoztatására. Nem álltok egyedül. Carbonarik, chartisták, franc-maçonok, jakobinusok, mind egy célra törekszenek. Éppen úgy van „Jung-Deutschland”, mint van „Giovine Italia”, csak visszhangja mindannak az „Ifjú Magyarország”. S meglehet, hogy a többieknek mind igazuk van. De miért akar Magyarország megifjodni? Erre felelj nekem!

 

Kálmán nem látta még be, hogy hová céloz ez a kérdés, s nem tudott rá felelni. A fenséges úr folytatá.

– A külföldi országifjítókat lehet érteni: szándékuk világos. A nemzeti érzület felköltése által egy sok darabba szétosztott országot valamikor eggyé alakítani. Lehet, hogy célt érnek vele. – De ugyanezt a célt éri-e el Magyarország, ha a pihenő nemzeti öntudatot fölébreszti? Rá az ellenkező vár, mint amazokra. Egy heterogén elemekből alkotott országnak elemeire szétbomlása. Tekintsd meg az ország térképét: számláld meg a megyéket, amik az ideálodban élő országot képezni fogják, fesd ki annak leendő határait, s borzadj el a jövendőtől, amit alkotni akartok. Vedd elő a statisztikát, s kérdezd meg tőle, ha tizennégyből kilencet kiveszünk, mi marad ott. Ez az ország addig él, amíg alszik. Jaj annak, aki fölébreszti! .............Frank, német, olasz földön a demokrácia csak egy új francia, német, olasz nemzetet hozand létre; a magyar földön a demokrácia új idegen nemzeteket fog alkotni, s minket elenyészt.

 

2020. június 4. 18:13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése