PSY 2 Ostatnia krew – Kutyák 2 Utolsó vérig – 1994 – lengyel kultusz-akciófilm. -Filmeshogyvolt.


Következzék hát, a nagy sikerű első film, hamar elkészült folytatása.. Azonban a első résztől eltérően itt már nem bukott lengyel ÁVHsok egymás elleni harcáról lesz szó a rendszerváltás évében. A második rész inkább már haverzsarus-akciófilmes lett, és ennek is remek !
 


Szemcsés fekete-fehér kézikamerás felvétellel kezdünk. Havas téli táj, fák, hegytető. A kamerába egy hosszúhajú szakállas fiatalember beszél, de nem hippi, egyenruhás, oldalán kés és pisztoly. Nevetgélve, szinte bocsánatkérően magyaráz délszláv nyelven, helytelenül gondolja azt a Nyugat hogy ők barbárok, kulturálatlanok. Ő például bölcsészetet végzett. És ellenségeiknek csak azt adták meg, ami számukra meg vagyon írva.. Közben odébb mennek hogy az operatőr több képet vehessen fel. Hegytetőről tüzelő ágyúk, pár tank, romos kiégett épületek. Vegyes öltözékű fegyveresek, akik rémült nőket és gyerekeket terelnek valahová. Egy karó tövében egy anya kiabál fia után kétségbeesetten, a tetején egy karóba húzott holttest. Aláfestő zenének pedig minimum 500 fős férfikórus zengi himnuszban a pravoszlávok diadalát. Gondolom mindenki rájött már, valahol a Nyugat-Balkánon vagyunk, a kilencvenes évek első felében.
p1_1.jpg
Ez már a sokat látott operatőrnek is sok, odább megy kissé émelyegve. Egy jóképű fiatal fegyveres – Radoslaw Wolfot ismerhetjük fel benne, a fegyverneppert az első részből – hívogatja magához, hát odamegy. Az meg, egy páncélkocsiból frissen levágott női fejet vesz elő, azzal integet neki vidáman a kamerába. Nem sokáig, mellé lép egy kemény tekintetű fickó, pisztolyt ránt, és a kamera felé lő… Vágás.

Varsói börtön cellája. Egy kopasz rab (Slawomir Sulej, Kojakszerűen kopasz fejének köszönhetően még jó néhány filmbe bekerült remek mellékszerepekre ) motyog kissé mániákusan, hogy ő csak rendet csinál a világban, de a világ nem érti ezt. Egy nőről magyaráz akinek pénzt adott hogy a gyerekeinek vegyen ajándékot, de az elvodkázta. Hát ott egy kalapáccsal csinált rendet végleg. Itt a börtönben meg? Hát itt meg a Fogatlan Karol káromolta a pápa őszentségét, amit Motyogó nem tűrhetett, és itt is rendet csinált, csendben.. De meggyónta mindkettőt, meg ám, mert ő féli az Istent... A hokedliken fekvőtámaszozó Franz Maurer az egyetlen zárkatárs, aki mindezt hallgatni kénytelen, de nem sokáig. Úgy tűnik már a gyónási titok szentsége sem a régi, mert hirtelen 4 fegyőr ront be, elkapják Motyogót és elhurcolják valami még rosszabb helyre.

Aztán, Franzot kiengedik. Menő bőrdzsekijében és egy papírzsákkal a kezében ázik a börtön előtt de nem sokáig. Egy több évtizedes VW minibusz fékez le, és aki kiszáll belőle hülye vigyorral, az Waldek Morawiec, az Újonc. Boldogan köszönti haverját szabadulása alkalmából, érte jött. Franz kissé meg is illetődik ettől, hogy van akinek még számít. Beülnek, Waldek - bár tudja hogy nem kéne – megemlíti haverjának, hogy látta ám mostanában Angelát is. A menő Vogue magazin címlapján, Párizsban van. (Agnieszka Jaskolka valóságban is modell lett, az első film után. Lengyel színészeknél előfordul gyakran hogy valódi életük filmes karaktereikben is megjelenik ) Franz csak szív egyet az orrán, nem kíván ehhez semmit hozzászólni, induljanak inkább. Akadozó motorzajok után indulnak is.
p3.jpg
- A jó magaviseleted miatt engedtek ki hamarabb?
- Ja, meg a dollár miatt amit a bátyám küldött Új-Zélandról..

Varsó, repülőtér. Radoslaw Wolf az érkezési oldalon, menő ruhákban, vagányul cigarettázgat, majd földre dobja a csikket a NO SMOKING táblák előtt, karján egy vékony fekete nővel. Nem sokáig tart menőzése, már a mozgólépcső tetején felmutatnak neki egy rendőrigazolványt, és megállítják. Aki felmutatja, szintén ismerős, Bien, most már ezredes, a Szervezett Bűnözésiektől. Elégedett mosollyal köszönti a szülőhazájában Wolfot és közli, le van tartóztatva. Nadja – így hívják a csajt – mehet egyedül a szállásukra.
p02.jpg
-  Cigit el ne dobd ! Anyám itt takarítónő...

Közben Franz és Waldek is hazáig tolták az ócska VW-t az esőben. Morawieczünk megnősült és jó lengyel katolikushoz illően van már egy csomó gyereke. Igaz, reggel induláskor azt mondta feleségének, hogy munkába megy, most meg beállít börtönviselt barátjával, aki náluk alszik majd.
- A barátom kiszabadult ! 
- Miért ült a bácsi?

Rakowiecka, rendőrség, Bien irodája, elengedi Wolfot, nincs mivel vádolni. Igazából csak amolyan, „üdvözlünk itthon, gondoltunk ám rád” köszöntésben részesítette. Bár, megemlíti neki, hogy tud a szerb hadsereggel való kapcsolatáról. Befut utána Waldek is, magyarázná a késést, de Bien leállítja, majd az utódának, az új főnökének inkább. Őt ugyanis előléptették, államtitkár lett a Belügyben. De megkéri azért Waldeket, hogy a most távozó Wolfot figyelje titokban, és csak neki, Biennek jelentsen majd.

Az így is tesz, követi Wolfot aki egy kastélyszállóba megy. Akik fogadják azok kemény arcú öltönyösök, a főnökük Szavcsuk, pedig még keményebb. Ő volt a pisztolyos fickó, most egy eredeti kozákszablyával edz. Wolf is magyarázza a késést, zsaruk, de leráztam őket, nem lesz gond. Szavucsk ajánlja is, mert 20 milliós üzletről van szó, nem hibázhatnak, megbízik benne. Wolf dolga az, hogy szerezzen pár nem sáros helybélit, valami helyi akcióra.

A frissen szabadult sorsa nehéz, egy gyárban kapott segédmunkát. De ott épp sztrájk van, amit Maurer nem akar betartani mert előleget kapott, ledolgozná. A többi melóst ez nem érdekli, némi dulakodás után már ki is rúgják a sztrájktörő/börtöntölteléket. Van így ideje elfogadni régi haverja Wolf meghívását egy előkelő vendéglőbe. Wolf bemutatja Nadjának, majd hamar elkezdenek inni, vodkát, sokat. Éjfélkor már kegyetlen részegek, a fegyvernepper bevallja, hogy hálás Franznak amiért az egy balek, és nem dobta őt fel a tárgyalásán, hanem leülte amit kapott. Mert ő az egyetlen barátja, a másik kettőt ugye, fejbe lőtte. Ezen röhögnek, majd Maurer mesél, milyen iszonyat is 4 évig nő nélkül lenni. Radek erre a balkáni helyzetről mesél, elmond egy szemkivájásos-fogolytáboros horrorsztorit, aminek Szavcsukkal együtt voltak aktív résztvevői. Az ám a kemény legény, mondja elismerően ! De Franzot inkább Nadja érdekli, így Wolf elmondja, hogy a csajt egy láda Johnny Walkerért vette a fronton, ő a hadizsákmánya. De kétszer annyiért eladja, szívesen, így Franz már rendel is, két láda Johnny Walkert.
p6-2.jpg
A reggel már a Wolf által fizetett lakása ágyában találja hősünket, Nadja ébresztgeti kávéval. És mosolyogva megnyugtatja, bár nem emlékezhet rá, volt bizony szex az éjjel, de most siessen, Radek várja. Franz siet, Wolf elmondja, Szavcsuknak van egy komoly rendelése Albániába, Kalasnyikovokra, amit itt lengyelben vesz meg. És kell neki három helybéli, a rendeléshez és szállításhoz. Radek, Franz meg még valaki akit Franz szervezzen be, de az illetőnek ne legyen semmi dolga a rendőrséggel okés?

Morawiecznek nem kezdődik ilyen jól a reggel. Jelentkezik a Szervezett Bűnözésiek új főnökeinél akik szintén régi ismerősök, Walenda őrnagy és Stopczyk százados… A két volt kommunistakori belbiztonságis, nem hogy nem rúgták ki őket, de még fontos új posztjuk is lett. ( újabb fricska a lengyel rendszerváltás felé.) emlékeznek ők is jól, hogy Waldek volt az aki majdnem lebuktatta őket a besúgóakták égetéskor... A következő jelenetben Morawiecz már egyenruhás forgalomirányítóként aerobikozik Varsó legnagyobb útkereszteződésben. Ebben a helyzetben hamar rábólint Franz ajánlatára, hogy vegye ki összes szabadságát és segítsen majd teherautót vezetni valahonnan valahová.
psy_w_s.jpg
- Waldek, Waldek, nem haragszunk ám, nem sokáig leszünk a főnökeid, kitalálod hogy miért?

Így aztán Franz, Wolf és Waldek egy vacsorán ül össze Szavcsukkal és annak helyettesével. Az orosz ismerteti a tennivalókat, előbb a radomi fegyvergyárba mennek a rendelésért, majd később ők vezetik Albániából a három teherautót megrakott pótkocsikkal. 300 milliót kapnak majd érte (lengyel złotyban persze még az infláció korából, komoly összeg volt az) Majd ismerkedés, Waldek fedősztorit mond, Franz elmeséli, nincsenek barátai. Az orosznak szimpatikus lesz a szűkszavú Maurer, és kifejti neki, lehetnek ők még barátok is a jövőben.
p8.jpg

Szép dolog a bizalom. Szavcsuk eredetileg azt kérte Wolftól, kerítsen két, nem rovlott múltú lengyelt, erre az felveszi a börtönviselt belügyes Maurert. Az meg hozza a Szervezett-Bűnözésis Morawieczet. Az meg rohan jelenteni titokban Biennek. Volt főnöke némi töprengés után azt javasolja, tartson továbbra is velük, derítse fel az ügyeiket. Tudja hogy Waldek és Franz barátok, de azt se feledje hogy ő rendőr, a másik meg bűnöző.

Radom, fegyvergyár, próbalövészet, vetélkedik a két alfahím, Wolf és Maurer. A céltáblákban mind a ketten csak 10-est lőnek, eldöntetlen ez a kör. Wolfnak unalmas az olyan lövöldözés ahol célpontja nem egy tömegsír szélén térdelve könyörög az életéért. Úgyhogy célpontnak egy doboz gyufát tesz ki, majd céloz és lő, telitalálat, csak úgy röpülnek a gyufaszálak! Maurer elismerően bólint és ő is megindul egy doboz gyufával. De ő a foszforos felére, és hosszában rakja le. Majd céloz, lő, és kilövi a skatulyát a keretéből.. Eldőlt hát hogy melyikük a nagybetűs Alfa.
A valóságban nem hiszem hogy ilyen lövészmutatvány lehetséges, de filmben remek volt...

Megindulnak visszafelé egy mintadarabbal a csomagtartóban, kis megállás egy benzinkúton kávé, szendvics. Mire végeznek Mercedesüknek hűlt helye.. Wolf és Waldek egymással kezd üvöltözni, Franz gyorsan kikérdez egy benzinkutast, a kocsijukkal 10 perce mentek el Katowice felé. Újonc majdnem lebuktatja magát, elsőre majdnem köröztetné kocsijukat, szerencsére Franz gyorsan leállítja Wolf meg utasítja, hogy lopjon egy kocsit. De ettől majdnem megint lebukik, mert Waldek ilyenhez rendőrként nem ért. De vele van a Hülyék Őrangyala, a kijelölt kocsi mellé épp egy rendőrkocsi áll be szélvédőt mosni, így van indok miért nem lopja el a kocsit.
p10.jpg
Franz lép akcióba, Börtönakadémián tanult teniszlabdás trükkel kinyit gyorsan egy Audit, és már száguldanak is Katowice felé. Egy erdei pihenőnél Waldek észrevesz egy Mercit parkolni, gyors visszafordulás az elválasztósávon át, beállnak a pihenőbe mint a szélvész. Wolf és Franz mindenkit gyorsan leüt, Morawiecz meg a csomagtartót nézi meg. De tévedett, egy másik kocsi, tele sütni való hurkával. Disznóság.
p11.jpg

Száguldás tovább, Franz szlalomozva előzget, de most már ő is veszekszik Waldekkel, így egy előzésnél nem veszik észre – egy teherautó takarásában – hogy a keresett Mercedest is megelőzték.. Végül egy útépítésnél megállnak és kiszállnak üvöltözni. És ekkor, áll meg mögöttük a Mercijük, a két autótolvaj – mivel nem tudják hogy pont a meglopottak állják el az utat – még pökhendien kiabálni is kezdenek. De csak egy pillanatig, Wolf és Franz a két profi már ki is szedte őket az ablakon át a kocsiból, lövések a térdekbe, megvan a kocsi, megvan a csomagtartóban a minta-Kalasnyikov.. Fellélegzés.

Épp az utolsó pillanatban érkeznek meg a repülőtérre ahol Szavcsuk embere ingerülten várja Wolfot. Sokat nem beszélnek, ők ketten a táskával bemennek az épületbe. Kint Waldek kissé hisztizik Maurernak, aki csak vigyorog. Majd azt nézik végig hogy Wolfék a táskát átadják egy várakozó utasnak. Hogy kinek azt hiába kérdezi egymástól a két haver. Annyi viszont biztos, vámvizsgálat nélkül átengedték a fegyveres táskával, vagyis ő egy lengyel, egy diplomata a Külügyből.

Az a szomorú igazság hogy a két haver nem mondott igazat egymásnak, mindketten felismerték a fickót, legalábbis a nevét tudják, valamilyen Szazsinsky. Waldek rohan titkos jelentést tenni Biennek, elmondja a történteket. És azt hogy aggodalmas a helyzet mert úgy tűnik a sajátjaik ellen kezdtek nyomozni, illetve nem, mert Walenda és Stopczyk, tudomása szerint nem kezdett semmilyen akcióba még. Morawiecz tévedett. Ugyanis Franz is felismerte Szazsinskyt, és ő is a főnökeihez fordult, mármint a régiekhez, Walendához és Stopczykhoz. Egy vendéglőben találkoznak, ahová Nadjával megy. A két zsaru gratulál Maurernek a remek választásához, és a régi szép kommunista belügyes idők emlékére hajlandók is segíteni neki. De már az új kapitalista idők szellemében, némi pénzért.. Meg pár információért Radoslaw Wolfról, és kap másolatot Szazsinsky aktájáról, hogy kiderüljön, kinek is dolgozik.
p12-1.jpg

Franz inkább megduplázza a pénzösszeget, elfogadják ezt is. Aztán hazafelé Nadjával, aki szeretné ha Franz beszélgetne vele, de annak nem sok mondanivalója van, a TVn át messze van Bosznia. A lány dühösen kijelenti, hogy neki nem, hálás is Wolfnak, amiért kimentette egy szerb hadibordélyból, elrohan telefonálni. Majd egy parkolóházba ahol Wolf várja, és dugnak a kocsijában, szenvedélyesen.

p13-1.jpg
Maurer meg haza, bevodkázik, és az éjszaka közepén feltelefonálja Waldeket hogy jöjjön át azonnal beszélgetni, a nőkről. Így is lesz, Maurer előadja elméletét hogy a nők mind olyanok mint a nősténykutya, a szuka, mindenkivel elmennek, nincs hűségük, meg hasonlók. Waldek szerint ez hülyeség. A múltkor Angela, a nevelőotthonos kiskurva, most meg Nadja, a balkáni jöttment, az Franz baja hogy mindig a szemétdombon keresgél ! Bezzeg ő, a feleségét a könyvtárban ismerte meg, és amikor összeházasodtak, az még szűz volt ! Ezen persze röhögni kell, gúnyosan, részegen. Ekkor ér haza Nadja, Waldek kihasználja a lehetőséget, megpattan, őt otthon felesége kérdőre fogja vonni. Nadja nem magyarázkodik sokat hol járt, Franz meg nem akarja tudni, inkább szex lesz.

Másnap azonban két Szervezett-Bűnözésis rángatja el Franzot a dühöngő Walenda és Stopczyk elé. Hát az történt, hogy ők elküldték titkárnőjüket a Szazsinsky- aktáért reggel, a nő eltűnt valahová, de vele tűntek el a páncélszekrényből a műveleti pénzek is. Úgyhogy délre belső vizsgálat lett, felfüggesztették a csoportjuk működését, Walendának korai nyugdíj néz ki, Stopczyknak meg áthelyezés valami vidéki porfészekbe. Értik ők jól, azért szakadt a nyakukba ez a sok jó, mert náluk erősebb kutya védi Szazsinskyt. Üzlet ugrott.

Közben Franz szállásra beállított Wolf is, akit a vetélytárs ösztönöz, úgyhogy megint dugnak egyet Nadjával, a bejárati ajtónak döntve, keményen. Épp érkezik a találkozóra Morawiecz is, füstölgő ócska VW mikrobuszán. Kintről meghallja a hangokat, vigyorog mert azt hiszi Franz dolgozik, de lefagy az arcáról a vigyor amikor meglátja egy taxiból kiszállni Franzot… Gyorsan lép, elrángatja autót szerelni, mire végeznek könyékig olajosan, bent is végeznek. Wolf közli, holnap indulnak a kalinyingrádi területre, mert Szavcsuknak ott adnak át valami tartozásért pénzt. Nadja meg közli Maurerrel, hogy vigyázzon, visszavárja. Szép dolog a szerelem.
Másnap indulnak, Waldek ócska HippiWagenjén, át a határon. Menet közben árulja el Wolf a részleteket, 21 millió dollárt kapnak majd, készpénzben, Szavcsuk valami régi ismerősétől Jakusintól.. És hát nem árt felkészülni, kioszt pár pisztolyt is. Megérkezés egy határszéli kisvárosba, egy évtizedek óta épülő, de el nem készülő kis hotelféleséghez, A terv, Wolf és Maurer bemennek, de Waldek várja őket kint járó motorral. El is indul a duó, bajlós zenére,fegyverek élesítve, bemennek, bent valami portás, aki nem tud senki Jakusinról, de keressék meg. Elindulnak a folyosókon hát, se ajtó a szobákon, se vakolat, mindenhol batyus árusok, gyerekek, szotyolázó bábuskák. Mondjuk ahogy haladnak előre a folyosókon, mögöttük az kiürül, mindenki felköti a nyúlcipőt. Csak pár keménynek látszó orosz marad a kemény lengyelekkel. Feszült a helyzet, másodperceken múlik, hogy fegyvert rántanak-e, aztán megjelenik Jakusin, aki felismeri Wolfot, együtt voltak Szarajevónál. Fellélegzés.
p17.jpg

Jakusin - aki amúgy ezredes – barátságosan behívja őket, és csak úgy a szekrényből elővesz két nagy táskát, tele dollárral, 21 millió, rendben vagyunk? Megszámolják, rendben vannak, ennek örömére Jakusin ezredes meghívja őket estére egy jobb szállodába, kis mulatozásra. Morawiecz meg közben, kint az udvaron futkosott szerencsétlenkedve, mert a VWje motorvize megint felforrt..
p18-1.jpg
" Város a szabad Néva felett, dicsőségünk városa,
Figyelj, Leningrád , néked éneklem őszintén dalom ! "

Hotel Metropol, mulat a három lengyel, meg a négy orosz. Maurer az egyik orosszal kezd piálni, aki úgy néz ki mint egy kozák a sztyeppéről, de németes neve van, Ganz, és leningrádi. Előbb kitárgyalják a lengyel-orosz viszonyt „ Utáltok mind minket igaz? Akik a seggünket nyalták, azok is utáltak..” Majd Ganz könnyezve előadja a szép és érzelmes dalt az Esti Leningrádról, és a Néváról, majd a lányáról Nágyáról mesél akit 15 évesen New Yorkba hívtak volna divat fotózni de ő nem engedte ! Megkérdi, van-e a lengyelnek is asszonya, de nem olyan mint ezek itt ezek a kurvák, olyan aki hazavárja? Frank némi halgatás után kimondja hogy, van... Az ővé is Nadja, de még nem tudni, igazán hogy is vannak ők ketten.. Waldek ül a két pénzes táskán, ő vigyáz rájuk, közben egy fiatalkorú prostival ismerkedik. Jakusin és Wolf meg pár másik prostival táncolnak, közben azért az ezredes figyelmezteti a lengyelt, ő már jelentette Szavcsuknak, hogy átadta a pénzt, jelentse Wolf is, hogy átvette. Mert Szavcsuk elvárja a rendet.

Másnap aztán macskajajos a reggel… Főleg Waldek számára, aki elmeséli, az éjjel meghúzta a fiatalkorú prostit, de közben ügyelt a pénzes táskákra, arra fektette a csajt. Wolf vezet, síkideg valamiért és a sztorit undorítónak tartja – mert ő olyan nagy lovag a nőkkel... Így veszekednek azok ketten, Franz meg csak nézi őket röhögő harmadikként. De csak addig röhög amíg Waldek gúnyosan Nadjára és Wolfra nem kezd célozgatni. Wolf meg azzal igyekszik terelni, hogy Morawiecz csak irigy rá, mert ő könnyen szerezte a balkáni csajt, két üveg pálinkáért valójában… Itt megszakadt a kibeszélősdi mert megjelenik a VW mögött egy dermesztően zöld Volga, benne a négy orosz. Gesztusaikból egyértelmű, hogy tegnap este még víg bajtársakként együtt mulattak, ma reggel meg átadni akarják őket Haynaunak, a pénzt akarják visszavenni… Na ezért volt síkideg Wolf.

Jakusinék elkezdik kilőni az ablakokat, Waldek a padlóra kuporogva jajong. A két profi viszont azonnal cselekszik, Wolf visszalő párat, amire lemarad a zöld Volga, gyorsít, előnyre tesznek szert. Franz pedig egy kanyarban kiugrik a két táskával, valami kőbánya felé rohan, és elrejti őket. Wolf meg közben a VWvel behajt egy elhagyott betongyártelepre, kanyarog kissé, de végül felborul az ócska kocsi. Jakusinék utánuk, gyalogosan kezdik keresni őket, persze fegyverekkel. Wolf kimászik a roncsból és az épületbe menekül, Waldek viszont hülye, előmászik, ráfogja a pisztolyát a közeledő három fegyveresre. Már majdnem kimondja hogy ő lengyel rendőr, és mind le vannak tartóztatva, amikor a hátába került Ganz leüti...
Túszukkal bemennek szintén a gyárba, ahol Ganz külön kezd felderítőzni, vesztére. Most Wolf került az ő hátába és meglövi, nem halálosan, túszával elrejtőzik cementzsákok mögé. Jakusinék is odaérnek erre a maguk túszával, tárgyalni kezdnek. Wolf szerint Szavcsuk megöli az ezredest ezért, az meg gúnyosan nevetve közli, hogy hiszen a pénz már Wolféknál tűnik el, hisz jelentette hogy átvette, nem igaz? Majd közli, hogy levágják Morawiecznek előbb egy ujját majd a karját ha nem kapják meg a pénzt. Waldek üvölt Wolfnak hogy ne engedje ezt. Közben a magához térő Ganz egy bicskával támadna Wolfra, de az leszereli. És azt üvölti hogy nem adja a pénzt. Erre Jakusinék tényleg levágják egy ásóval Morawiecz egyik hüvelykujját, az meg erre elmondja hogy a pénz már nincs Wolfnál, előbb elrejtették. Wolf visszakiabál hogy hazugság, nála a pénz !

Ekkor érkezik meg végre Maurer is, a két fél közé, mind a kettejükre pisztolyt fogva… Közli, hogy ő rejtette el a pénzt, és Waldekért odaadja. Wolf erre megfenyegeti őt is hogy megöli, és nála a pénz! Jakusin elunja, és Ganzot kérdi, látja-e Wolfnál a pénzt? Ganznak erre Wolf kiszúrja gyorsan mindkét szemét… Az ezredes tovább kérdezi üvöltve Ganzot, Wolf tovább üvöltözik vissza, hogy mindenkit megöl, Franz meg továbbra is minkét félre fogja a pisztolyait. Végül szegény leningrádi kozák kinyögi hogy amíg látott, nem látott táskákat Wolfnál, az elvágja erre a torkát, Franz pedig gyors fordulattal, a hongkongi kétpisztolyos módszerrel addig lövi a másik hármat, amíg van golyó a tárakban..
Szavcsuk szállodája, késő este. Wolf és Maurer átadják a 21 milliót, átveszik a jutalmukat, sebeket kötöznek, isznak egyet. Szavcsuknak kedvére való ez a társaság, kemény férfiak, akik győztesen jöttek meg a harcból, beszédes lesz. Elmondja, ma éjjel megy ő Radomba, aláírni a szerződést a fegyverekről, holnap reggel meg be a bankba a 20 millióval. Aztán ők mind repülnek Athénba, onnan autón Tiranába, ahová hajón érkezik a szállítmány.. és már csak egy rövid teherautót, és a megrendelő szerbeknél a sok fegyver. És ha a szerbek győznek? Akkor a horvátok és bosnyákok jönnek hozzá, és ő nekik fog eladni, az egész világnak.. A férfiak mindig ölni fogják egymást, nőért, pénzért, hatalomért...

Felajánlja Maurernek hogy aludjon a hotelben az éjszakára. Az így is tesz, de nem alszik sokat, helyette videót néz inkább. Szavcsuk ugyanis, valami beteges fétisként, de magánál tartotta az operatőr videóját… Így Franz többször is végignézi a holtakat, haldoklókat, az elhajtott civileket, a női fejjel integető Wolfot, és Szavcsukot, ahogy fejbe lövi a kamerást.
p01.jpg

Morawiecz lakás, Franz hozza a részét Waldeknek, akinek igen kivannak az idegei a történtek után. Cigizni kezdett, és nem érti, hogy tud Franz ilyen nyugodt maradni, miután kinyírtak négy vagy öt ruszkit. Elhányja magát, ha arra gondol, mivé lettek, banditákká.. Meg kell nyugtatni hát, először is, csak Franz ölt, nem ő, és Franzot aztán ne oktassa ki az ölésről, tud róla egyet s mást… Szedje össze magát inkább, és legyen zsaru! Azért Franz is elérzékenyül, és elmondja, azért ment vissza, azért kockáztatott Wolfal szemben is érte, mert ott várta a börtön előtt… És soha ne feledje, ő a barátja marad…

Aztán, Radom, fegyvergyár, megraknak három teherautót, amit Wolfék visznek majd a vasúthoz. Franz telefonál Waldeknek, melyik úton állítsanak majd blokádot Biennel. Waldek rohanna, de felesége dühösen megállítaná. Nem tetszik neki, hogy férje azonnal elrohan, amikor csak Franz egyet füttyent, vitatkoznak, a vége az hogy Morawiecz leüti feleségét, a férfibarátság mindenek előtt. Irány a Rakowiecka, itt csúnya meglepetés éri. Bien nyugodtan, meglepődés nélkül hallgatja, és esze ágában sincs riadóztatni.. Morawiecznek most esik le, Bien volt az a nagykutya, aki Szavcsuk üzletét biztosította a hatóságok részéről… Ő tett keresztbe Walendáéknak is, védte Szazsinskyt, és most nyilván megkapja a részét.. Waldeket bezárják egy irodába reggelig, ott hisztizzen, Bien meg megy a vasútpályaudvarra Szazsinskyval.
A pályaudvarra a teherkocsik gond nélkül megérkeztek, ebből sejti Franz is hogy baj van. Aztán amikor meglátja Bienéket Wolffal tárgyalni, már tudja, elárulták, saját akcióra van szükség. Még tart a vagonokba a bepakolás, de ő már előremegy a gőzmozdonyhoz, és pisztollyal a homlokának, szépen megkéri, a masinisztát, indítson… Borulnak is a ládák szerteszét, esnek a rakodók, de Wolf és egy orosz még időben felugranak az egyik vagonba… Wolf felmászik, és a vagonok tetején átugrálva halad előre, míg az orosz előrelövöldözve eltereli Maurer figyelmét. Az közben kiugrasztotta a még nem száguldó gőzösből a vezetőt, és elkezd pisztolypárbajozni az orosszal. Hol egyikük hajol ki, és lő hátra párat, hol a másik hajol ki és lő előre, közben Wolf a tetőkön ugrálva halad. Franz egy trükköt vet be, miután előrenézett, merre is haladnak, lő párat, majd visszaugrik, az orosz erre kihajol hogy visszalőjön – és egy villanypózna épp kettévágja….

De közben Wolf is megérkezett a mozdony mögötti szeneskocsira, lőnek egymásra, egyik a nyakán, másik az oldalán sérül meg… Közben egy mezőre ér a vonat, hajnal van, Franz nagy nehezen fékez… Majd lekászálódik, az egyik vagonból nehezen előszed egy Kalasnyikovot meg pár tárat, és megindul a ködös lengyel tájnak. Amikor már biztos távolban van, elkezdi lőni a vagonokat azok meg, szép látványosan, berobbannak, egyik a másik után. A lángok előtt Wolf tűnik fel, lerogy Franz mellé. Lihegnek, sokat nem beszélnek. Kemény férfiak, csata után. Franz csak annyit mond, Wolf hívja Nadját, autóval jöjjön… Jön is, egy vidéki orvos előtt áll csak meg. Elsőre ő csak Franzot akarja bevinni, de az utasítja, Wolfot segítse, az van rosszabbul… Míg azok befelé tartanak, Maurer elhajt a kocsival…
Gőzmozdony… Pár lövéstől berobbanó, vagonokban és ládákban tárolt lőszerek, amitől egész vonatok robbannak fel.. mosolyogni való lehet ez. De vegyük figyelembe, hogy 1994-et írunk, és kelet-európai akciófilm.. Tudunk hasonlóan látványos akciójelenetet mondani ebből a térségből, ebből az időből? Vagy azóta ? Nem. Na ugye.

Egészen Szavcsuk szállodájáig, aki már készülődik a meneküléshez. A betámolygó Maurernek először diplomatastátusára hivatkozik, de azt nem érdekli a hivatalos út, a rendőrhaverja meg azért nem jöhet, mert hüvelykujj híján nem tud tisztelegni.. Az orosz a nála levő plusz 1 millióval próbálkozik, de hiába, a lengyelnek nem tetszik az amit a TV híradóban lát, és úgy gondolja, a másik a felelős ezért… Így nem marad más mint az időhúzás, hátha elvérzik közben a sebesült. Szavcsuk előad egy kis filozófiát, hogy ha őt ki is iktatják, attól még lesz helyette más. Ilyen az élet, ez a rendezőelv, Menny és Pokol, Isten és Sátán ! Franz erre csak lelövi, és melléje roskad. Itt találja meg Nadja (akiről nem kérdezzük, hogy talált ide, és mivel, ilyen gyorsan), feltámogatja nagy nehezen Franzot.
Zokogva, nyögve megindulnak kifelé, ekkor ér ide a kiszabadul Waldek is egy csomó egyenruhással. Férfivicsorgások, női könnyek, fogadkozások, és átkozódások, de végül Morawiecz átengedi rendőrei közt a párt…

Hónapokkal később.

Waldek cigizik magányosan lakásában (felesége otthagyta a nőverésért, jogosan), amikor is távolsági hívást kap. Franz az, a Föld másik feléről, Új-Zélandról, igen elégedetten.. A bátyjához jöttek, de most gondok vannak, Nadjának megtetszett a testvér, lehet eladja két láda Johhny Walkerért – meséli vigyorogva… Waldeket megkérdi, nem tudja Franz, hova tünt az a plusz 1 millió, amit nem rakott be Szavcsuk a bankba, ami Bien és Szazsinsky része lett volna? Mert a helyszínelésnél csak az üres táskát találták.. Nem, Franz nem tudja mi lett vele… De itt a hívás vége, azt ne feledje Morawiecz, ők ketten örökre barátok maradnak..

…………………………………………..

Huhh. Hát ez volt a második rész.

Elárulom, én ezt láttam először, még a kódolatlan HBO boldog idejében, magyarul. Megvolt sokáig videón, majd digitalizálva van meg jelenleg.. És ez volt az a film, ami elindított a lengyel filmek felé, egy HBO-n véletlenül látott akciófilm. Remek akciójelenetek voltak benne, és ami a HBO-s szinkront illeti, remek volt. Tökéletes szinkronhangok, vagány párbeszédek, jó feliratozás ahol kell. Szóval remek munka volt az is, és ez csak fokozta az élményt. Csak néztem ezt a csodát, hogyan, kik tudnak ilyet csinálni? Előbb azt kezdtem kutatni, milyen lehet az első rész. (ezt is adták magyarul, egyszer az RTL, de pocsék szinkronnal, éjfél után sokkal ) Majd köszönhetően Sára Sándornak, és az akkori DUNA TVnek, hirtelen rengeteg, 1990 utáni lengyel filmhez jutottam. Majd ezek nyomán visszafelé, a hatvanas-hetvenes évek nagy filmjei felé is..

Most 2020-as film, hogy elkészült a PSY-III is, a harmadik rész Linda és Pazura persze a két főszereplő, de több régi karaktert is (kérdés hogy mikor lesz bemutatva egyáltalán...)

2020. április 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése