9. April / Április 9. - 2015 - Dán II. világháborús film – Filmeshogyvolt.

 

Az ötödik háborús filmismertetőben Északra megyünk, és visszább az időben. A színhely Dánia dél-keleti sarka, 1940-ben, április 9-én. Dánia megszállására alig 4 óra kellett de hazája védelmében meghalt 25 dán katona. Róluk szól.

A király április 9.-i kiáltványát halljuk kezdésnek. X. Keresztély dán király, finomkodóan választékos beszédében : „ A hazánkban tapasztalható körülmények alapján, arra ösztönzöm a városi és a vidéki lakosságot, hogy továbbra is tanúsítsanak kifogástalan és helyénvaló magatartást mivel minden oda nem illő tevékenység vagy nyilatkozat végzetes következményekkel járhat…. „

 

Április 8, Dél-Jylland, zöld mezőkön, földutakon billegő kocsiban kockafejű dán tartalékos hadnagy utazik, egy lövészgyakorlatra. A sofőr őrmester hírekkel traktálja közben, hogy milyen feszült a hangulat a laktanyában, mert Koppenhága nem mond semmit, mi lesz, vagy mit tegyenek. A másik irányból is közelednek hárman, tartalékos közlegények sietnek gyalog. Kolding és Noreskov a csajokról dumálnak, meg a harmadikat, a szemüveges, komolykodó Gramm-ot ugratják. De ők sem tudnak semmit, miért a sietség.

 

Sand hadnagy megérkezik kerékpáros szakasza lőgyakorlatára. A gyakorlat ugyanolyan, mint bármely más sereg lőgyakorlata, puskával fekszenek a fűben, célra tartanak, lőnek, egy őrmester távcsővel ellenőriz, és vagy dicsér vagy nem. Két különbség, egyik, kissé lazábban, ráérősebben csinálják, mint ahogy más filmekben más nemzetek lőgyakorlatait láthattuk. Másik, a katonákat nem nevükön hanem számokkal szólítják valamiért, 212-es, 219-es és így tovább. (jó memória kelhetett hozzá, a film nagy részében tartják ezt a szokást, én hamar elvesztettem a fonalat ki hányas, úgyhogy neveket írok) Sand hadnagy jelentkezik Hintz főhadnagynál, aki annyit mond neki halkan, lehet hogy most nem farkast kiáltanak. Mert a felderítés szerint éjjel, a német Kiel felől sok hadianyagot, járművet láttak észak felé közelíteni. Azt persze mindketten értik, a fő cél Norvégia, de ahhoz Dánián kell átkelni. Nincs hír a főparancsnokságtól, csak annyi, hogy kapnak erősítésül egy motorkerékpáros szakaszt is.

 

Befut a három közlegény is, késtek, de csak annyit kapnak, a következő héten övék a konyhaszolgálat. Lőgyakorlat vége, következik a harcikerékpár-szerelés gyakorlat. Az első kerék gumiját cserélni 2 perc alatt, elég rutinfeladat, teljesítik is. A két tiszt végignézte majd Sand ismétlést rendel el, de másfél perc legyen..

A kemény gyakorlat után vacsoraszünet, tisztek konyakozva kávézva a mezőre kirakott asztalnál. Legénység az árokparton ülve konzervezik. Justensen eldumálná Kolding kenyerét de az nem adja. Aztán Sand hadnagyról dumálgatnak, hogy azért ilyen ideges mert túl hamar hívták be a felesége mellől szolgálatra és nem kapta meg amit akart talán? A szemüveges okostojás Gramm közbeszól hogy nem kellene tisztekről így beszélni, Persze lehurrogják, messze az a tiszt, nem hallja, már persze ha Gramm körletvezető úr el nem árulja neki. Aztán motoros futár jön, az ezredes üzent hogy térjenek vissza a laktanyába, ahol pihenés, de készültségben. Ugyanis egy német menetoszlopot észleltek közvetlen a határ irányába…

9_april_aprilis_9_2015_4.jpg

 

Sogard laktanya, este sötét van már. Klosterggard őrmester eligazít, fejenként 40 töltény, kötszer mindenkinek, ruhában bakancsban alvás. Ja és a dögcédula az legyen mostantól mindenkinél. Ideges arcok hallgatják mindezt, többen a 40 lőszert keveslik.

 

Sand hadnagy levelet ír, feleségének, és ki tudja, talán már újszülött gyerekének is szól az a levél. Majd megtisztítja pisztolyát, (amit amúgy egy igen nehezen nyitható pisztolytáskában tartanak a dán katonatisztek, onnan egy kézzel gyorsan képtelenség előrántani.) Tiszti eligazítás, ahol a térképet nézegetik, és egy határőrposzt jelentését hallgatják telefonon. A túloldalon erős járműmozgás hangjait és fényeit észleli a két határőr. A térképen bejelölve ez már a sokadik ilyen jelentés ma. Hartz ezredes a dél-jyllandi hadosztály-parancsnokságnak jelenti. Kéri hogy egységét engedjék felvonulni a határ felé, a védelmi állásokba, és a keleti Sonderborg, és az északi Haderslev csapatait is indítsák ide. Hadosztály elutasít, még ők, a határtól 10 kilométerre állomásozó sogard-i egység sem vonulhatnak le a déli védelmi állásokba. A vezérkar és a kormány szerint, a védelmi állásokba vonulás provokációnak tűnhet. Bezzeg a német felvonulás az nem.. Nincs mit tenni, Hartz kiadja az utasítást, ellenőrizze mindenki az egységét. Sand a szakasza körlete felé haladva találkozik az erősítésként érkezett oldalkocsis motorosokkal. A hosszú kabátos biciklis lövészekhez képest nagyon menően, modernen feszítenek overálljaikban, motorosszemüveggel, járműveik a dán ipar büszkeségei, a híres Nimbusok. Parancsnokuk Bundgaard őrmester igen harca készen vált pár szót a hadnaggyal, ő biztos benne hogy holnap ők lesznek az elsők, kell majd a biciklisek támogatása, tapossák majd a pedált !

 

A körletben persze mindenki éber, idegesen levelet írnak, tervezgetnek. Andersen és Lundgren egy Lassen nevű társukat próbálják meggyőzni, hogy mivel ő amúgy is pocsék lövő, a 40 lőszere egy részét adja át nekik. Ők jobban lőnek, náluk nem vész kárba. Lassen belemenne az üzletbe, de megint a buligyilkos Gramm szól közbe, hogy ne tegye. Mindenkinek 40 jár, ez a parancs. Andersennek kezd elege lenni az szemüveges güzüből, és megemlíti neki, hogy hiszen Gramm apja német, akkor ő is német, nem? Gramm harciasan kijelenti, az apja még németnek született, de ő dánnak tartja magát. Aki pedig ebben kételkedik azt majd jól... Mielőtt még itt a körletben vívnák meg a dán-németet, betoppan Sand hadnagy, és Klostegaard őrmester ellenőrizni. Mindenkit aludni küldenek, vagy legalábbis próbálják meg, és csend!

 

Aztán Sand a tiszti pihenőbe megy, várakozni. Ott Hintz főhadnagy reménykedik hogy csak sikerül elkerülni a háborút, csak ezen tárgyal valaki, csak hát ez a várakozás, ki tudja mire, ez az idegőrlő. Nem sokáig tart a bizonytalanság, hajnali 4 körül, rohanhat minden tiszt a rádiószobába mert jelentkezik a 3-as határőrs. Hogy éppen lerohanják őket a németek, gyalogság és pár páncélos, majd az adás itt megszakad… Sápadt arcok néznek egymásra, de végre vége a bizonytalanságnak, Dánia hadban áll.

9_april_aprilis_9_2015_7.jpg

Danmark er i krig!

 

Riadó. A biciklisek rohannak járgányaik mellé, csak a géppuskások tesznek egy kört a fegyverraktár felé, három felé osztva tudnak vinni egy fegyvert, külön a cső, külön az állvány, külön a rakaszok.

 

Hintz főhadnagy utasítja Bundgaard őrmestert, motorosai gyorsain induljanak délnek, egy Lundtoftebjerg nevű ponthoz, védelmi állásba. És tartsanak ki, míg ők is odaérnek, feltartóztatják a németeket együtt, míg Sonderborgból és Haderslevből megjön az erősítés. Motorosok elszáguldanak, a biciklisek kezdenek tekerni utánuk a sötétben. Aztán hajnalodni kezd, világos lesz, és előttük a dombon kanyaron túl lövések zaja hallatszik.. Hintz megálljt vezényel, és szinte azonnal meglátják a büszke motorosszakaszt közeledni, feléjük, visszafelé...

Bundgaard jelenti, több gyalogosszázad közeledik, pár páncélossal, tűzharcba kezdtek velük, de esélytelen, Lundtoftebjerg elesett. Inkább Sogard-tól északabbra menjenek védelmi vonalba. Hintz hajthatatlan, ha ez a legdélebbi pont, akkor itt a nyílt terepen fognak harcolni.. Bundgaard tiltakozik, ők visszavonulnak északnak. Majd gyors pillantást vált Sanddel, a hadnagy érteni véli, tartsa a szemét felettesén.. Majd a megdöbbent és értetlen biciklisek csak nézik, ahogy a motorosok elszáguldanak mellettük, visszafelé.

 

Hintz elosztja szakaszát, az első raj vele, az úttest két oldalán. Harmadik raj Klostegaard őrmesterrel balra második raj Sand hadnaggyal jobbra, a kis dombok és csenevész fenyőfák közé. Csak a főhadnagy jelére lőni, golyószórók a páncélosokra, karabély a gyalogságra. Így is lesz, lőállásba vonulnak, Sand raja azokból áll akiket mi névről is már megismertünk, Gramm, Lassen, Lundgreen, Andersen, Norreskov, Justensen és Kolding. Élesre töltés, és feszülten figyelik az utat, meg a főhadnagyot. Közben ki a reggeli kávéjára panaszkodik, ki a motorosokra. Kolding meg azon tűnődik milyen jó vadászidő van ma reggel.

Aztán, remegő géphangok, és feltűnnek a kanyarban a németek. Oldalkocsis motoros felderítők, meg Sdkfz 223 as páncélkocsik, szép lassan. A dánok Hintzet lesik, aki végre megadja a jelt, golyószórók végigsöpörnek a németeken, egy motoros felderítő géppuskását telibe is találják, vezetője gyorsan visszakanyarodik. De a páncélkocsik keményebb diók, csak pattognak lövedékek. A németek is viszonozzák a tüzet, de a dánok három irányból, rejtőzködve még előnyben vannak. Megjelenik a német gyalogság is, rájuk már a puskások lőnek, több találat, saját veszteség semmi, egyenlőre. A németek kezdenek szétbontakozni az út két oldalára, hogy létszámfölénnyel bekerítsenek. Gyalogság, Sdkfz-k sőt PzKpfw -1 es harckocsik is. Lundgreen golyószórójnak hirtelen szerencséje lesz, az úton haladó egyik páncélkocsin eltalált valamit mert az nagyon leáll, füstöt okád, és ugrálnak ki belőle. Nosza társai őket kezdik lőni puskával, Kolding elővigyázatlanul fel is térdel, és úgy lő. De a páncélkocsi füstjéből előbukkan annak lánctalpas kollégája, és a német választűz el is találja Koldingot a gyomrán.. Közben Sand felméri a helyzetet, a túloldalon Klostegaard raját mindjárt lerohanják harckocsikkal, az úton ugyanez lesz, Hintzékkel, elrendeli a visszavonulást…

Lundgreenék még késlekednek, Andersen próbálja a sérültet ellátni, bár annak nem sok esélye van, szétlőtték a gyomrát, vége. Hadnagy jön, szigorúan parancsot ad, Lundgreen a golyószórót, állvány marad, Andersen az összes tárat, futás! Ő meg utolsónak maradva, elveszi Kolding dögcéduláját.

 

Sand és raja rohannak biciklikhez és tekernek a fák közt, egy tanyáig. Ide berohannak és mindenki kissé sokkos állapotban van. Végül is, az elmúlt 15 percben részt vettek életük első csatájában amiben bajtársaik meghaltak és már véget is ért. Mindenki liheg, és fülelnek, közelednek-e a németek? De nem, csak a tanya tulaja egy idős nő bukkan fel. Őt is megkérik, hogy hallgasson. Úgy tűnik, a németek az úton vonulnak valamerre, megúszták, úgyhogy indulás tovább. A parasztasszony felajánlja ugyan hogy elbújhatnak nála a fészerben, és így megmaradna az életük. Sand ezt köszönettel elutasítja, azzal hogy ő is mindent megtesz azért hogy raja életben maradjon. A parasztasszony még annyit tesz ehhez hozzá, 20 éve ez a terület még német volt, ma dán, de ez neki nem jelent semmit. Határvidéki gondolkodás az ilyen, ( részletek erről a Határvidékről )… De aki a Dán Királyi Hadsereg tisztje az egész Dánia védelmére tett esküt, az nem gondolkodhat így… kis lelkesítő beszéd után megindulnak.

9_april_aprilis_9_2015_22.jpg

 

Egy csökött kis fenyveserdőben van célpontjuk, Sonder Hostrup néven. Itt van ugyanis Hartz ezredes tábori harcálláspontja, egy rádióskocsi meg pár fegyveres. A raj némi lőszert vételez, közben Sand jelenti mi történt amióta elhagyták a laktanyát. Hartz is elmondja a rossz híreket, az északi Haderslev és a keleti Sondenborg csapatait nem vezényelik délre, maradtak a két városban. Sőt, nekik is északra, Haderslevbe kell vonulniuk, ez az utolsó híre, mielőtt megszakadt minden kapcsolata, Koppenhágával nem is tudott beszélni. Szóval a Dél elesett…

 

Tekerés tovább az erdőben, majd megállás némi gumicserére. Közben Sand és Gramm megtervezik az utat északra, kerülni kell az utakat. Gramm (a 219-es) utána megemlíti a hadnagynak, hogy 217-es, (Kolding) jó barátja volt 223-asnak (Nosreskov), aki kissé ki van borulva. Hadnagy érti és odamegy 223-ashoz aki őrt áll. Némi suta párbeszéd indul arról, hogy Noreskov nyárra tervezi az esküvőjét, Sand megígéri, hogy életben marad. Közben a biciklit javító Andresen és Lundgreen megint majdnem összevész a sürgetgető Gramm-el. Tekerés tovább.

9_april_aprilis_9_2015_23.jpg

Megérkeznek Aabenraa településre, itt van Bundgaard motorosszakasza is, próbáltak némi útakadályt eszkábálni egy lovaskocsiból, meg deszkákból, de az út két oldala sík mező… De csak ők veszik komolyan a dolgot, hogy kitört a háború. A falu népe ott tömörül körülöttük, nézelődnek délnek, mintha ünnep lenne.. és mutogatják a németek által nemrég leszórt, dán és norvég nyelvű, megadásra felszólító röplapokat.. Egy jó üzleti érzékű kisfiú frissen fejt tejet kezdene árulni a katonáknak, akik nem hisznek a szemüknek. Sand elmondja mi történt az úton és hogy nincs erősítés, ellenkezőleg, nekik kell Haderslev-be vonulniuk. Bundgaard megint vitatni kezdené a kapott parancsot, de most már Sand keményen rászól, irány Észak !

 

Vitájuknak a németek vetnek véget, akik páncélosokkal és tankokkal feltűnnek. Csata kezdőik… Bundgaard és szakasza végre bevethetik az oldalkocsikra szerelt páncéltörő puskáikat és géppuskáikat, el is érnek néhány találatot, persze a németeket csak lelassítják, azok könnyen elsodorják a fa-úttorlaszt. A Sand raj meg megpróbálja elterelni a falusiakat gyorsan. De azok csak akkor veszik komolyan a dolgot, amikor a tejet áruló kisfiút, Frederiket, egy eltévedt golyó hátba lőtte… Innentől futás van végre a házak közé.

9_april_aprilis_9_2015_26.jpg

Sand és raja gépesítik magukat, elkötnek egy teherautót, feldobják rá a puskáikat, és irány észak, Justensen vezet. Vele kezd Sand némi beszélgetést, kivételesen nevén szólítva katonáját. Kiderül, az éppen haderslev-i, és ha ennek vége, valami boltban dolgozna, nyugisan, izgalom nélkül. Csak egyszer állnak meg, hogy pár percig döbbenten figyeljék, ahogy több német repülő tart északnak, mint a teljes dán légierő… Innentől ki-ki a saját gondolataival marad magára, némán.

9_april_aprilis_9_2015_32.jpg

 

Haderslev déli végében végre megtalálják a helyi egységeket, útakadályt már itt is építettek. Bundgaard egysége már itt van, és az őrmester hiába üvöltözik a torlasz előtt, mert azon egy igen kocka százados nem akar senkit sem beengedni, még a délről jövő saját egységeket sem.. Sand siet segítségére, megkérdi a helyi tisztet, hol voltak ők egész reggel, miközben ők már két csatát is vívtak? Zavart hallgatás, majd átengedik őket. A főtéren egy ezredes fogadja Sand jelentését, és elmondja, sehonnan nem kaptak semmilyen parancsot, nincs kapcsolat a főhadiszállással. Majd eligazít, Motorosok a laktanyához, Sandék meg, az utcákat védeni szándékozó lövészekhez kerülnek, erősítésnek, két, párhuzamos utcát kell védeniük. Az egyikben csak két géppuskás újonc, melléjük adja Lassent és Noreskovot, jól jön itt pár veterán. A másikra csak lövészek jutnak. A civilek még itt sem veszik komolyan a dolgot.

Feszült csend, célra tarts várakozás a kedélyes macskaköves, téglafalas, fagerendás utcákon.

 

Aztán, feltűnik az első német. Andersen le is lövi azonnal. Gyalogság próbálkozik, őket visszatartják, de megjelenik egy páncélkocsi is, vissza kell vonulni, egymást fedezve, veszteség nélkül. ( Nem értem amúgy, végig az eddigi harcokban, miért nem a páncélkocsi, fejét kidugó parancsnokaira lőttek géppuskával, biztosabb találat mint a géptestet lőni?) A másik utcában is keményen lőnek a gyalogságra, itt is van pár találat, de páncélkocsik is, vissza kell vonulni az összekötő utcába. Gramm fedezi, Justensent, aki futna de hátba lövik. A hadnagy és Lassen ugranak ki érte, súlyosan sérült, a németek meg mindkét utcán közelednek.. Kutyaszorító, lőszerük fogytán, Justensen fuldoklik a vértől, páncélkocsik közelednek, Sand hadnagyból végre kiszakadt a kiáltás az egész napos egyenlőtlen harcok után ..

 Nekünk végünk !!!

 

 

9_april_aprilis_9_2015_41.jpg
Gramm tolmácsolásával közlik a németekkel, hogy ne lőjenek, megadják magukat, és a raj eldobja fegyvereit, és felemelt kézzel előjön…

 

Később, már fogolyként ülnek, komoran nézve Justensen holttestét. Majd elvezetik őket, jön egy német főhadnagy, és közli Sand-al, Gramm-on keresztül, hogy visszaviszik őket a laktanyájukba busszal (!), ott lesznek tovább őrizve. Majd megkérdi, miért harcoltak ennyi ideig, felesleges emberáldozat volt! Sand nem érti, miről beszél ez a tysk, majd jön a sokkoló magyarázat, a kormányuk már órákkal ezelőtt megadta magát, reggel fél kilenckor...

 

Mindenki néma sokkban utazik a buszon, vissza dél felé. Az út mentén pár gyerek játszik egy kilőtt német páncélkocsin boldogan, mert reggel valami izgalmas történt..

 

2015. A végén némi Band of Brothers utánérzés.  Idős veteránok emlékeznek pár mondatban, milyen is volt 20 évesen az a pár óra, amikor készek lettek volna meghalni, Dániáért.

---------------------------------------------------------

 

Utóirat 1 : A filmre, hogy egyáltalán létezik, a Barangoló blog egyik, nem régi posztja hívta fel a figyelmemet. Köszönet érte. A háborúnak más szakaszairól, a királyról, miniszterelnökről, főparancsnokról írnak benne részletesen. És jókat írnak más, alig ismert háborúkról, országokról is, ajánlom, érdemes.

 

Utóirat 2 A készítők nagy tisztelettel adóztak ennek a néhány órának. A néhány korabeli fénykép alapján állítottak be több jelenetet, mint például a aabenraa-i úttorlasz, a haderslev-i páncéltörő ágyú körüli civilek, és Justensen holteste,

 

Utóirat 3: A dánok ma is megemlékeznek erről a néhány órás elszórt ellenállásukról, koszorúzás az úttestek mentén mindig van. És feldolgozások, visszaemlékezések is bőven, de mivel a Google Fordító és a dán nyelv nem barátok, nem igazán érthető sok minden. Annyit azért sikerül kihámoznom, hogy a valóságban is létezett egy Bundgaard nevű motoros őrmester.

 

Utóirat 4: Hogy mennyire volt értelme ennek az ellenállásnak? Nos legalább tükörbe tudtak nézni a háború után. Főleg akkor elgondolkodtató ez, ha azt nézzük, hogy az 1940-es dánnál jóval erősebb Magyar Honvédség semmilyen ellenállást sem tanúsított az 1944. március 19-i, úgynevezett megszálláskor, a kormányzat pedig aktívan együttműködött. Hogy milyen kemény ellenállásra is lettünk volna képesek azt inkább 1944 szeptemberétől 6 hónapig mutattuk csak meg, a szovjetek ellen.

Utóirat 5 : Mint azért kiderült, a dán nép és kormány sokáig nem járt rosszul a német megszállással, sőt, itt is elég sok volt a kollaboráns. A bátor kis nép és király passzív ellenállásának-sztorija, a külföldre menekült dán diplomaták illetve a háború utáni mítoszgyártás érdeme.

Utóirat 6: Azért is örültem ennek a filmnek, mert amikor a II. világháború skandináv térségéről kerestem filmet, norvéget kerestem. De nem találtam ilyet. Ami meglepő, hiszen Norvégiában hosszabb harcok voltak a megszálláskor és a háború alatti norvég ellenállás/kollaborálás is komolyabb volt, mint a dán. Akárhogy is, norvég film erről nem készült. Akit viszont érdekel ez annak ajánlom Jo Nesbo , Harry Hole sorozatának harmadik részét a Vörösbegy-et. Erről szól, kollaborálásról, a norvég SSről, és ennek a mai megítéléséről.

 

2020. augusztus 5. 17:45

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése