3. Fekete-Fehér Kockás és a 76-os Kockás Magazin.

A bőség zavara kezdődik idén Kockás-fronton. Nem is biztos hogy győzöm idővel és energiával, hisz van más téma is amiről írkálnék, és van Világ az írkáláson kívül. De azért megpróbálom amit lehet, folytatom a véleményezést Fantomról, és az angolszász témák túlsúlyáról s megosztok egykét gondolatot.

Szóval kezdjük a január közepén megjelent Fekete-Fehérrel.

Mr Január Fekete-Fehér az Fantom lett, aki a címlapra került. Elolvastam, gondolkodtam rajta, próbáltam találni benne valamit, de nem sikerült. Még ha úgy is próbálom nézni, hogy ez 1967-ben készült képregény, és a XIX. kalandregényeinek, és a XX. századi szuperhős történeteknek egyfajta kombinációja, akkor sem megy.

Történetismertetés következik.

Az aktuális történet a jelenkori Fantom egyik, XVII. századi ősének története, aki segít egy nagy királynak házassága megmentésében. A nevezett Joonkar király, külsőre indiai maharadzsa, aki az afrikai dzsungelben él, egy gótikus európai lovagvár a fő kastélya. Udvarában számos európai festő remekműve, hadserege pedig úgy néz ki, mint a napóleoni idők európai lövészkatonái. Neki siet segítségére Fantom, és a Dzsungel Őrjárat, akik jó útra tért kalózok, és úgy öltöznek mint a három testőr. Mert veszélybe került Joonkar házassága, berbernek mondott kalózok miatt, akik hajóstól úgy néznek ki, mint a karibi kalózok.
fantom_x.jpg
Szóval, összevisszaság, mixelése az említett XIX. századi kalandregényeknek. Értem én hogy ez nyilván írói döntés volt, tudatos, és sokaknak ez tetszik benne. De nekem nem, ez bizony gyermeteg, tartom a korábbi véleményemet . És bocs rajongók, de Devil sem tud meggyőzni.

Modesty Blaise, a titokzatos arcú angliai kém-kalandornő, és plátói szerelme újra, ezúttal magyar vonatkozású akcióban. Oldskool kémtörténetet kapunk azokból az időkből, amikor még nem omlott össze a brit hírszerzés Kim Philby hazaáraulása miatt, a kémkedés még diszkrét, úriemberes, hazafias foglalkozás volt. Évszám nincs megadva, de mivel Guyanát még gyarmatként említik, 1965 előtti a történet. ( Nevezett dél-amerikai terület ebben az évben lett független) De az is biztos hogy 1956 utáni, mert komoly főszerepet kapott egy magyar disszidens is.

Corto Maltese és társai is folytatják útjukat, szintén Dél-Amerika északi partjainál. Kalandja a már előzőleg emlegetett titokzatos kontinensek, vudu, Atlantisz, maják titka körül forog majd. Nem vagyok oda az ilyen elméletekért, Danikenből kinőttem már, de a kissé cinikus Corto személye az ami átsegít.
corto_maltese_1.jpg
Canardo, a lecsúszott alkesz kacsafelügyelő két rövid, de igen sötét sztorit kapott.

Jelezném a kiadónak hogy az első oldalon a tartalomjegyzékben elrontották az oldalszámokat. Corto Maltese 32-51-et kapta meg, Fantom az 52-67-et, a Csillagok Fogságában pedig 39-58ig lett beígérve.. Valójában csak 71-78 közé fért be rövid nyolc oldal, ez miatt sajnos nem tudott nagyot előrelépni a sötét jövő. Ez miatt kissé csalódás lett, a rövidség miatt.

ÉS elérkeztünk a Nagy Újdonsághoz, a Spagetti Testvérek címen induló olasz-amerikai maffiás képregényhez. A neten nem sok minden derült ki róla, alkotója Domingo Mandrafina argentin rajzoló, sokalbumos történet. A sztori az 1910-es években játszódik nagyrészt, két, az Egyesült Államokba bevándorolt olasz testvér története, egyik maffiózó lett, a másik pap.
sp_2.jpg
3. Fekete-Fehér.

Nekem megtetszett, fekete-fehérben korhoz illő hangulata van, ez a némafilmek kora. A sztoriról annyit, hogy nem a Mario Puzo/Martin Scorsese -féle, idealizált , romantikus, mitikus, és nagyon hamis, hazug maffiózóképet adja, hanem amilyenek a valóságban lehettek/voltak, amilyenek. Erőszakoló, beteges lelkű szociopaták, inkább ezek voltak Tony Soprano és társai valódi Nagy Elődei.
sp_1.jpg
3. Fekete-Fehér.

Jöjjön a következő, 76-os Kockás magazin.

Kezdjük az apróságokkal.

Mindig Győző mindig győz, most is. Herkules a hős is több önálló oldalon keresztül diadalmaskodik. Vagy nem. Smith és Wesson adnak a a vadnyugati romantikának. Gai-Luiron történetéből pedig megtudhatjuk, miért is káros, ha túl sok Gai-Luriont olvasunk/nézünk.

Marci a francia kisfiú és családja megint nyújt egy oktatásnyi adagot toleranciából, hogy a kínaiakat nem illik rasszistán emlegetni. Ez még rendben is lenne, ha maga a képregény nem sztereotípen ábrázolná a kínai kislányt, hajlongva, és szejpítve beszéjve...

A Campbel  angol kalózcsalád tovább vicceskedik, gyors közelharcok közben is tudnak hosszú mondatokban kommunikálni egymással, vagy az ellenséggel. Közelítünk megint a vég felé, kezd kialakulni mi is lesz a küldetés kalózapunak.
campbellt3_carre_1.jpg
Green Manor csak nem akar véget érni, van még viktoriánus angol horrorban elmondanivaló.

Thorgall a viking srác története ezúttal nem a címszereplőről szól. De sebaj, megint megismerhettünk egy újabbat az északi folklórból.

Végezetül elértünk az újdonsághoz. Illetve, nem újdonság, megint erősen angolszász téma. De szokás szerint nem-angolszász rajzoló által, főleg nem angolszász közönségnek.

Nagy klasszikusnak mondják a Blake és Mortimer sorozatot.. Főszereplők, Mortimer skót professzor, és Blake walesi katonatiszt. Két jó barát a maguk visszafogott brit módján. Történeteik nem sokkal a II. világháború után indulnak, áll még a Brit Birodalom, de már rogyadozik. Még próbálják fenntartani a háború előtti radzs légkörét, lekezelő modorú angol felső-középosztálybeliek, aki fennkölt klubjaikból fintorognak a köznépre, meg amúgy mindenkire. Időnként elpáholják háborús veterán inasaikat, és felháborítónak tartják az őket megvédő rendőrök létezését is. Szóval ez a környezet amelyben a két címszereplő nyomozni igyekszik.
blake_mortimer.png
Számoljuk csak össze, hány brit-angolszász témájú képregényt ismerhettünk meg eddig, nem angolszászoktól? 1. Campbellék a karibi kalózok, 2. Lester Cockney, igaz ő ír, de az akkoriban a Brit Birodalmat jelentette. 3. Green Manor, viktoriánus horror. 4. Clifton ezredes, veterán hírszerző-paródia. 5. Blake és Mortimer. Hiába komoly pop és egyéb kultúrális ikonok vagy mik a brit kémek, kalózok, nyomozóprofesszorok, viktoriánusok és titkosszolgálatok, amikkel világszerte jobban lehet eladni. Korábbi álláspontomhoz képest, berágtam a brexit-szarság miatt a faképű angolokra. Én most szívesebben látnék egy jó ideig frankofon, spanyol, egyéb többrészes képregényeket, Natacha-t, Agent327-et. Freddy Lombard-ot, Rich Hochet-et, Spirou-t, Valerian és Laurienne-t.

Nos ennyi volt, de hamar a nyakunkon a 4. Fekete-Fehér (18.-ára ígérték), hó végén meg (ami most februárban nincs messze) a 77. Kockás. És akkor még a negyedéves Különszámról nem is beszéltünk...

2020. február 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése