Peter F. Hamilton - Eltékozolt ifjúság.-2017. július 19


Mivel mind a Pandóra, mind a Júdás könyvek nagyon tetszettek – többször is elolvastam őket, gyorsolvasó vagyok – nagy várakozással néztem az Ifjúság elé. A beharangozókban mind a fenti nagy kettős előzményregényét hirdették, a fiatalítókezelés okozta társadalmi változásokról.
Na elolvasva a könyvet, inkább Eltékozolt Időnek kellene nevezni. Részletezés, némi cselekményleírás a tovább után, csak saját felelősségre.


A beharangozókban említettek szinte alig kerülnek elő. Az elején amikor az ifjúsított Jeff Baker két öreg cimborájával sörözgetős jelenetben szóba kerül, ez a kezelés csődöt jelent a nyugdíjbiztosítóknak. Na itt még bíztam benne, hogy ez a folyamat hamiltoni alapossággal ki lesz fejtve később.
eltekozolt.jpg
De nem. Ez az elejtett megjegyzés elejtett megjegyzés maradt. És más, a közeljövőt érintő változások is épphogy csak megemlítésre kerülnek, de csak akkor ha véletlenül szóba kerülnek valahol a könyv fő történetszálában.


Ami viszont kiábrándító. A sztori nagy része ugyanis elmegy a lassan magára találó Jeff nőzéseivel, nagy skalpvadász lesz a 70es éveiben járó tudósból. Lassan beindulva, de sorra veszi feleannyi idős feleségét, (akivel anno szerződést kötött egy, azaz egy darab gyermek megszülésére, aztán szevasz, válás), egyéjszakás kalandokat bárokban, fiának Timnek osztálytársnőit. Majd a legvégén csúcshódítása fiának kínkeservvel összeszedett barátnője, Annabell lesz.
Más sztoriszálak, 18 éves fia Tim bénázása a magánéletben, felesége Sue, szerződésükben engedélyezett félrelépései, az lehappolt barátnő Annabell félrelépései. Minden buli, minden ruha, minden partihelyszín részletesen leírva, a legapróbb részletekig. Történik nagyrészt Rutland grófság gazdag középosztálybeli falvaiban, kisebb részt Londonban. Szereplők még Tim IHB-s iskoláshaverjai, Sue piás, félrelépős feleség-ismerősei, és a Jeffre vigyázó EUROPOL rendőrök.
rutland_1.jpg
Utóbbiakra azért van szükség, mert Angliában szeparatista mozgalmak mozgolódnak, akik nem nézik jó szemmel azt hogy Jeff kezelésének horribilis költségét az EUnak befizetett adókból fedezték. És igencsak erőszakosak tudnak lenni, gyilkolás, merénylet bejáratott módszereik közt szerepel. De a szeparatista-szál sincsen kifejtve jobban, a testőr-rendőrök szereplése kimerül abban hogy Jeffet vagy Timet hozhatják vihetik egyik buliból a másikba. És hogy EU-s, jó ellenszenvesek legyenek állandó közbeszólásaikkal, a személyi biztonságot illetően, már persze a védelmükre bízottak szemével nézve a dolgot.

Van némi politikai szál is, a kötelezően ellenszenvesnek ábrázolt angol miniszterelnöknek szüksége van Jeff szereplésére, a túltoltan elnyomónak ábrázolt EU elnökségéért kampányolva. Tim és iskolástársai persze hevesen ellenzik ezt, bár maguk sem tudják miért pontosan. Jeff alapjában véve maga sem kedveli a politikusokat, de 20éves testében egy 70 éves tapasztalatával más szempontokat is mérlegel, és részt vesz a kampányban. Ez egyszer említésre kerül, utalás a Pandórára/Júdásra letudva, Jeff megy nőzni a kampányrendezvények után.

Az egyetlen nagy változással amit részletesen megtudhatunk a közeljövőröl, na az pont egy – a regény idejéhez képest – múltbeli változás. Mindössze két eredeti szereplője van a könyvnek, Allison, Tim nagynénje, világjárt, életvidám öreglány, és az ő ismerőse, a szintén koros Graham, volt scifiíró. Ők fejtik ki Timnek, azt, hogy apja, Jeff Baker első találmánya, - a szinte korlátlan memóriakristályok - hogyan tették lehetővé a nagy korlátlan adatszféra létrejöttét. És hogyan tette ez tönkre a zeneipart, film és TVsorozat-ipart, meg úgy általában a nyomtatott és digitális könyv és újságpiacot, röpke pár év alatt.
london_riots.jpg
Maga a könyv London nagy égésével kezd véget érni, egy kudarcba fulladt politikai-gazdasági rendezvénnyel, az elnyomó EU elleni lázadozásokkal (a könyv 2002-es, most 2017-ben olvasni ezeket különös egy érzés, szerintem Hamilton ezt az EU dolgot túlzóan túltolta) Ezt még lehetne a nagy társadalmi változások-témához besorolni, de már késő, a rengeteg magánéleti oldal után.
london_police.jpg
A könyv vége amolyan nyuszi-a-kalapból lezárás. Kiderül hirtelen, hogy a genetikailag tökéletes, betegségmentes embriók előállítása már létezik, egészen pontosan Tim születése előtt is már ismert eljárás.. Hirtelen kiderül hogy Jeff kezelése (még csak kísérlet volt, ő volt a legelső) nem volt tökéletes, egy, valamilyen sejtprobléma miatt gyorsan haldoklik. De még előtte jól beint, a fiatalságát lehetővé tevőknek. Apa és fia, és az elszeretett barátnő a végén egymásra talál, magánélet szépen ér véget.
De nem a könyv, ami nagy csalódás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése