For all Mankind / Oroszok a Holdon - és mi az a PC terror. (Létezik egyáltalán?)

  -  Houston, Houston, az oroszok már itt vannak a Holdon, és elkezdték vörösre festeni, mit tegyünk?
  -  Nyugi fiúk !  Várjátok meg, míg befejezik, és aztán írjátok rá fehérrel, hogy " A jéghideg Coca-Cola az igazi ! "..

for_all_1.jpg 


Az Év sorozata volt ez a sorozat nekem 2019-ben. Ebben az évben volt az első Holdra szállás 50. évfordulója, és ez a sorozat méltón emlékezett meg erről a történelmi eseményről. Még ha nem is amerikai holdra szállással kezdődött...


Számtalan olyan alternatív és valós történelmes amerikai sorozat, film, könyv létezik, amelynek fő témája, hogy Hazájuk elvesztett hatalmán, elsőségén búsongjon, vagy élvezkedjen. Lerántani az Első Nemzetet a mélybe, megalázva látni a dicsőségest, megverve a győztest, a szabad társadalmat diktatúrába hajtani, stb, Azért vagy kicsinyesség és flusztrált tudat kell hazájuk iránt. 



Vagy, nagy bátorság, magabiztosság kell az ilyet elképzelni és megírni, amely más nagy területű/múltú/stb országok lakóiból hiányzik.



Hál istennek a For all Mankind alkotói nem ugrottak be semmi ilyennek, szovjet lépett először a Holdra, de ettől húúúú, nem omlott össze a hatvanas évek Amerikája. Ellenkezőleg, magasabb sebességre kapcsolt a NASA, nagyobb lökést is adott nekik ez a második helyezés ezen alternatív idővonalon. Felszívták magukat, hogy másban legyenek akkor ők az elsők. (fel is merült bennem a kérdés, nem lehet hogy a Valóságban jobban járt volna az amerikai Hold-program egy második helyezéssel?) Hiteles, hihető, a legjobb amerikai hagyományok szellemében, ők ilyenkor hozzák ki magukból a maximumot.



Csodás űr és Hold jelenetek voltak, tényleg hihetően hogy történhetett volna így is.

falm_1.jpg

A családi drámázást nem tartottam feleslegesnek, része a menőségnek, a másik oldala az éremnek. Hogy szétmehet az ünnepelt család, hogy pszihomókushoz járni nem gáz, és egy házasságban a férfi is lehet a gyengébb fél... Aki olvasta Tom Wolfe Igazak könyvét az értheti, hogy a hátország is része volt, éspedig nagyon is sokféleképpen a NASA életnek bizony.



De főleg a józanságért, mértéktartásáért tartom 2019 sorozatának, a remek űrjelenetek mellett. Minden ahhoz a korhoz, a viszonyaihoz, lehetőségeihez lett igazítva. Nem győzött a sokak által manapság divatból eltúlzóan rettegett „PC-terror”.




Történetismertetés következik.



Az alternatív politikás szál, a demokraták sem lettek szentek. Ted Kennedy a progresszív, haladó, demokrata elnök, de ő is csak alkudozásokkal, gyártási szerződésekkel, nem egészen tiszta kézzel tudta elérni magasztos céljait. És ez vezetett a más szivattyúgyártási helyhez, és a robbanáshoz. Amit aztán titkolni kellett, megkérni az árát vastagon, és nem világgá kürtölni címlapokon. Hiába egy Kennedy megint az elnök, ő is csak saját politikája megtámogatásaként tekint a Hold-program sikerére, és befolyásolja keményen a résztvevőket. És nem úszta meg a Mary Kopeche sztorit itt sem, és neki is nagy szüksége lett politikai okból figyelemelterelő űrsikerre. Pont mint a gonosz republikánus Nixonnak, egy másik elnöki válságban a Watergate-botrányban, egy másik idősíkon. Ja és a vietnámi háború a maga borzalmaival, My Lay-i vérengzéssel sem lett törölve.



A fekete vietnámi veterán tiszt. Nem talál magára szegény, lelkileg, idegileg, Nem lesz beszervezve a NASAhoz űrhajósnak, nem megy közös küldetésre feleségével az űrbe és az újságok címlapjára. Agresszív lesz, összeomlik, nem tudjuk a későbbi sorsát. És Gordo, a háborúkból kimaradt, de mégis/éppen ezért hősnek tartott repülőstiszt rajta kéri számon az US ARMY vietnámi háborús cselekményeit.
falm_2.jpg

Mexikói illegális bevándorló szál. Nem ugrott elő egy jogvédő ügyvéd aki látványos iratlobogtatás közben megmenti. Nem mehetett vissza a NASAhoz takarítani, ahol nem fogadták tapssal szegény meghurcoltat. ÉS nem ment ki vele szemben az épületből szégyenkezve az FBI ügynök, cókmókjával. Mindezek helyett deportálták szegény papát.



Meleg űrhajósnő és meleg mérnök. Elmaradt a nagy előbújás, kikiáltás a végén a Holdról interjúban.. Kénytelenek voltak letagadni önmagukat, inkább a munkájukat, karrierjüket választották, szegény csapos lány meg egyedül maradt szomorúan.



Szóval nem lettek hollywoodi lezárásai a történeteknek. Nem mentek bele a kisebbségek szentnek, áldozatnak való egyoldalú kikiáltásába. Hanem csak gyarló embereknek mutatták őket, úgy mint a többséget.



És mégis, ahol olvastam eddig a sorozatról, mindenhol a PC-terrort, erőltetést emlegették, minden harmadik kommentben…. Mintha nem ugyanazt a sorozatot néznénk, gondoltam elsőre, mert nekem a fenti pontok azonnal átjöttek. Akkor meg milyen erőltetést, PC-zést emlegetnek mások?



És itt jöttem rá, hogy sokak számára már az a rettegett PC terror, gender-terror ha egy sorozatban csak megemlítik hogy vannak nők, feketék melegek.



Nem értem ezeket a túlrettegőket. Én minden reggel nyugodtan ébredek, tudom hogy ma éjjel sem vágták le a nők a -mat. És este nyugodtan fekszek le aludni, azzal a tudattal, hogy mai napon sem dőlt meg még több tízezer éves férfidominanciánk a Világon. Sokkal több nő hord férfiruhát nyíltan az utcán, mint férfi női ruhát, ezért  mégsem retteg a férfivilág hogy a Nők már az öltözködésükben is a mi pozícióinkat kezdik bitorolni, nem igaz ?
falm_3.jpg

Jó, nem mondom, vannak helyzetek amikor engem is zavar, ha oda nem való szituációban is megjelennek, mint például a Trónok Harcában számos helyen. De nem ez volt annak a sorozatnak a legnagyobb problémája, ugye… 

 

Na meg az afro-romulanok és afro-vulkaniták a Star Trek Voyagerben+Picardban. Ezek már a ló túloldala, a kontraproduktív túlzás. Elnézést hogy én leszek most ronda, de afro-andóriait, vagy afro-bóliánt remélem nem terveznek... 



De itt egy, az 1960-70-es évek Amerikájában játszódó sorozatról van szó, ebből bizony aligha lehetett kihagyni a társadalmi változásokat, nőket, feketéket melegeket, helló ! 



Én két pontot éreztem csak zavarónak, oda nem illőnek. Nem PC dolgok.



1- Amikor Baldwin gyászában keményen bepiál Chivas Regal whiskyvel.. Egyrészt alig hiszem hogy engedtet volna a NASA ilyen piát fel a holdra. Másrészt, itt már több hónapja voltak fenn, hárman sokáig, alig hihető hogy egy egész üveg eddig megúszta volna..


2 Másik, Baldwin túszul ejti az orosz kozmonautát. Egyrészt ehhez már nagyon rotty idegállapotban kell lenni, hogy valaki idáig eljusson. Másrészt az hogy szó nélkül hallgatta végig az orosz/szovjet gúnyolódását a 60-as 70-es évek Amerikájának visszás ügyeiről.. Itt illett volna megjegyeznie válaszul, hogy de kár hogy a gulagról nem volt sem TV adás, sem szabad tényfeltáró sajtó, ugyebár… Ennyi, ez hiányzott azért, de ennyi csak.
falm_4.jpg

Szóval, a józan mértéktartásáért tartom a legjobb 2019-es sorozatnak.


És lesz második évad is ! Irány a Mars !


Ja és amúgy Pepsi-Colás vagyok..




2020. március 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése