Ismertető az 54. és 55. Kockás Képregény Magazinról. - 2018 április 30.

Ez így most egyben lesz. Úgy tűnik van vásárló, és Facebook rajongói csoport, bár igazán 1 év után merek nyugodt lenni majd. Határozottan jó ötlet volt a több részes sorozatok beemelése eddig, bár az első három újságban a java véget ért, de van több új is ! Lássuk, konkrét részleteket nem árulok azért el.

kevin_3.jpg
Az apróságok. Magyar képregény sajnos ebben a két számban sem szerepel.
Van több Állati Dokik, és Aszfalt Ördögei, ráadásul egyik crossover rész, ahogy TV sorozatos nyelven mondják. Kozmikus Őrjárat és Nyomingerek, a szokásos egy-két oldalas helykitöltés, belefér.

Új, és nem tudom hova tegyem, Gurmanék, akik valami sörrajongó vidéki família lehetnek, egyoldalas poénok erre akarnak kimenni legalábbis.

Gai-Luron egész meglepett ebben a két számban, ezek a részek tetszettek, semmi depi semmi szuicid önsajnáltatás, méla kutyánk nagyon is aktív lett.

Leonard és terrorja Famulus ellen folytatódik mindkét részben, a szokásos.

Herkules az 54-es számban önálló kalandot kapott, nem hosszút, de hősként meg kell küzdenie az őt kicsinálni akaró illúzióval, amit túl is él. Az 55-ben viszont megint gyagya történet, Piffel és Szépalmásival, ez vacak.

Kedvencem Cosmik Roger, csak az 54-ben kapott egy részt, Az 55-ben nem szerepelt, de ígéret van itt az 56-ra. Azért zavaró hogy inkább visszafelé haladunk az ő időrendjében, mert a története lineáris, a sztorik nem tetszés szerint felcserélhetőek. Megtudhatunk új dolgokat róla és szerelméről, miért is menekül a Föld elől Roger. Ha így haladunk vissza, kb a 60. számban láthatjuk, hogyan és miért indult útjára a kalandor.

Thomas Silane. Végre vége, mondom erre, mert a megoldott hatalmas bűnügy az igen ostoba. Tudálékos és hosszadalmas, minden mondat vagy mozdulat külön képkockát kapott. Ami köré viszont írhatták volna valóban a sztorit, a misztikus fényképező, az kapott a végén pár kockát. De nem egy nagy cliffhangert. Az 54-ben ért véget ez a sztori, és nincs ígéret folytatásra az 56-os számban.

És jöjjenek az újak.

Lucky Kid, allias Lucky Luke. Nem voltam különösen nagy rajongója az Alfa magazinban, és általában nem szeretem az ilyen, dolgozzuk-fel-gyerekkort-ha-már-nincs-más-ötlet megvalósulásait. De ez a két rész tetszett, ötletesek voltak, és jól megrajzoltak.

Kevin a kölyök. (eredetiben Litteul Kevin) Rájöttem hamar, az 54-es szám után, hogy én ezt már ismerem. A Egy Hahotában Kretén-Mad 1996/4-es számában szerepelt már a kissrác, valamint kemény motoros apukája és dögös szőke anyukája, egy puccos vendéglőbe mentek volna ünnepelni. Na őket már akkor is megkedveltem, emlékszem. Ilyen külvárosok-népe, Sons of Anarchy franciában, lightosan, humorral. Most is jó sztorikat kaptak, mindkét számban, és lesz az 56-ban is, jöhet-jöhet.
kevin_2.jpg
Lánglovagok, 54 és 55. Amennyire nem tetszettek korábban, annyira tetszett ez a két rész. Talán mert itt a francia középkorban próbálták meg elhelyezni a tűzoltóság, rohammentősök kialakulását? Ráadásul az egyik sztori, Nostradamus által is előre jelzett, valós történelmi eseménnyel foglalkozik Tetszenek a rajzok, ötletesek.

Ami még új, az 54-ben, a Csillagok Háborgása, amely Jabba a Hutt szemszögéből meséli el a Han Solo sztorit. Nem vagyok Star Warsos, de ez tetszett, ötletes volt. Alig feltűnő de jó pop-kult poénokkal, ami miatt érdemes a hátteret is megnézni alaposabban. 4 oldal, tetszett, és lesz az 56-ban is.

Másik új, ami nem ennyire jó, inkább csak szórakoztató, az Isten megteremté a focit, az Édenkerttől, napjaink fociörületéig.

Na és most értünk el a nagyágyúhoz, a kultikus tiszteletnek örvendő, de általam még nem ismert Valerian-hoz.
valerian.jpg
Nem sokat tudtam erről korábban, csak néha olvastam említve a címet, hogy régi nagy klasszikus (értsd 60-as 70-es évek). Amikor híre ment hogy Luc Besson ezt is megfilmesíti, akkor került elém több cikk is a magyar neten, hogy ki-is, mi-is ez a űropera. Na meg azt hogy ebből sokat merített már az Ötödik elemhez is Besson, meg a Star Warsba is loptak innen nem keveset, oly sok a hasonlóság. A film úgy hallom bukás lett, látványos, de nem nézett igazán.

Szóval nagy volt az érdeklődésem. Az Ezer Bolygó Birodalma a sorozat harmadik kötete ugyan, de sokak szerint ez a legjobb, innentől lett a Valerian (és Laurienne) az ami, a rajongott képregény.

Nos az 54 és 55-ös számban amit láttam, az alapján én is egyetértek, nagyon tetszett amit kaptam. Maga az alapsztori nem nagy újdonság, de sebaj, a részletek a lényeg. Gyönyörűen megrajzolt képek, mozgalmas akciók, jól kidolgozott kalandok. Az egésznek olyan Les Mondes engloutis (Az elsüllyedt világok) képregényváltozatának hangulata volt. Ezt még 25 éve, a Városi Könyvtárban tudtam végignézni, ahová eredeti francia példányok kerültek valahonnan, valahogyan. Nagyon tetszett, főleg a Csodák Udvara / La Cour des Miracles rész. 

Szóval ezt a retró érzést is sikerült megfognia a Valeriannak. Már várom nagyon a folytatást, ez is nagyon jó pont a kiadónak, hogy a Freddy Lombard és Agent 327 után ezt is eljuttatta hozzánk.
Mi lesz az 56-ban? Valerian, Cosmik Roger, Kevin említve lett, lesz Leonard, Lánglovagok, Gai-Luron, és Csillagok Háborgása, és ígérnek végre Krapulaxot is. Ami a legérdekesebb az egy nemes egyszerűséggel Partizánoknak címzett lesz, melynek bélyegképe, egy, sapkáján vörös csillagot viselő szőkeség. Ezmilesz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése